Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland krijgt pluim van EU over rapporteren racisme bij politie

Nederland krijgt pluim van EU over rapporteren racisme bij politie

WENEN (ANP) - Nederland krijgt een compliment van het EU-bureau voor mensenrechten over het adequaat opvolgen en rapporteren van racisme bij de politie. De pluim betekent niet dat alles goed gaat, maar Nederland laat wel "moedgevende praktijken" zien om etnisch profileren en racisme bij de politie tegen te gaan, aldus een rapport van het EU-bureau in Wenen over deze misstand.

De EU-landen moeten zich houden aan de EU-afspraken over mensenrechten en het tegengaan van racisme, maar zij vullen dit in de praktijk heel verschillend in en dat geldt ook voor de politie. Dat is volgens het mensenrechtenbureau zorgelijk omdat racisme bij bijvoorbeeld politiecontroles vergaande ontwrichtende maatschappelijke effecten heeft "zoals het gevoel van buitensluiting en het ondermijnen van vertrouwen in de politie".

Onder het hoofdstukje "moedgevende praktijk", wordt geroemd dat politiemensen in Nederland geholpen worden om niet vanuit de onderbuik mensen aan te houden, maar dit te doen aan de hand van een aantal vaste kenmerken, zoals gedrag. Er zijn ook technische hulpmiddelen, zoals het invoeren van een kenteken of een adres in een app, die vervolgens aangeeft of een bepaalde auto of adres recent al is onderzocht. Het EU-rapport noemt de evaluatie van de Nederlandse politie-academie van deze praktijk die zegt dat de resultaten van deze werkwijze nog tegenvallen, maar dat door deze richtlijnen in ieder geval het bewustzijn van etnisch profileren bij Nederlandse politie-agenten is toegenomen.

Om aan het allegaartje aan praktijken in de Europese Unie-landen een einde te maken, vraagt het EU-bureau dat landen allereerst de EU-afspraken rond mensenrechten en racisme op een degelijke manier in hun nationale wetgeving verankeren. Het EU-mensenrechtenkantoor in Wenen wijst ook op bestaande EU-hulpmiddelen voor de training van bijvoorbeeld politiemensen. Verder is een onafhankelijke toezichthouder op politiediensten wenselijk, waar bijvoorbeeld klokkenluiders veilig meldingen kunnen doen. Nederland heeft een dergelijke toezichthouder wel, maar ook in Nederland kan dit instituut geen strafmaatregelen afdwingen, stelt het rapport vast. Ten slotte roept het rapport op tot meer systematische dataverwerking over racisme en wangedrag bij de politie, zodat deze praktijk ook beter begrepen en bestreden kan worden. "Alleen Tsjechië, Duitsland en Nederland publiceren de data geregeld en ook op onze vraag."

Meer uit Buitenland

Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

6 minuten geleden
EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

JERUZALEM (ANP/DPA) - Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.

1 uur geleden
Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

BRUSSEL (ANP) - Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).

2 uur geleden
Vierde Israëlische militair overleden na raketaanval van Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een vierde Israëlische militair is overleden na een raketaanval van Hamas, meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn. De aanval op de militairen vond plaats bij de grensovergang Kerem Shalom.

2 uur geleden
Slechts een kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

EDINBURGH (ANP) - John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in Rafah in de nabije toekomst.

3 uur geleden