
Nederland krijgt pluim van EU over rapporteren racisme bij politie
WENEN (ANP) - Nederland krijgt een compliment van het EU-bureau voor mensenrechten over het adequaat opvolgen en rapporteren van racisme bij de politie. De pluim betekent niet dat alles goed gaat, maar Nederland laat wel "moedgevende praktijken" zien om etnisch profileren en racisme bij de politie tegen te gaan, aldus een rapport van het EU-bureau in Wenen over deze misstand.
De EU-landen moeten zich houden aan de EU-afspraken over mensenrechten en het tegengaan van racisme, maar zij vullen dit in de praktijk heel verschillend in en dat geldt ook voor de politie. Dat is volgens het mensenrechtenbureau zorgelijk omdat racisme bij bijvoorbeeld politiecontroles vergaande ontwrichtende maatschappelijke effecten heeft "zoals het gevoel van buitensluiting en het ondermijnen van vertrouwen in de politie".
Onder het hoofdstukje "moedgevende praktijk", wordt geroemd dat politiemensen in Nederland geholpen worden om niet vanuit de onderbuik mensen aan te houden, maar dit te doen aan de hand van een aantal vaste kenmerken, zoals gedrag. Er zijn ook technische hulpmiddelen, zoals het invoeren van een kenteken of een adres in een app, die vervolgens aangeeft of een bepaalde auto of adres recent al is onderzocht. Het EU-rapport noemt de evaluatie van de Nederlandse politie-academie van deze praktijk die zegt dat de resultaten van deze werkwijze nog tegenvallen, maar dat door deze richtlijnen in ieder geval het bewustzijn van etnisch profileren bij Nederlandse politie-agenten is toegenomen.
Om aan het allegaartje aan praktijken in de Europese Unie-landen een einde te maken, vraagt het EU-bureau dat landen allereerst de EU-afspraken rond mensenrechten en racisme op een degelijke manier in hun nationale wetgeving verankeren. Het EU-mensenrechtenkantoor in Wenen wijst ook op bestaande EU-hulpmiddelen voor de training van bijvoorbeeld politiemensen. Verder is een onafhankelijke toezichthouder op politiediensten wenselijk, waar bijvoorbeeld klokkenluiders veilig meldingen kunnen doen. Nederland heeft een dergelijke toezichthouder wel, maar ook in Nederland kan dit instituut geen strafmaatregelen afdwingen, stelt het rapport vast. Ten slotte roept het rapport op tot meer systematische dataverwerking over racisme en wangedrag bij de politie, zodat deze praktijk ook beter begrepen en bestreden kan worden. "Alleen Tsjechië, Duitsland en Nederland publiceren de data geregeld en ook op onze vraag."
Meer uit Buitenland
MADRID (ANP/RTR) - Nadat in grote delen van Spanje de stroom was uitgevallen, zijn de Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Energie onderweg naar netbeheerder Red Eléctrica om de situatie te monitoren.
6 minuten geledenMADRID (ANP/RTR) - In grote delen van Spanje en buurland Portugal is de elektriciteit uitgevallen. De Spaanse netbeheerder Red Eléctrica zegt samen te werken met energiebedrijven om de stroomvoorziening te herstellen.
23 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een tijdelijk staakt-het-vuren in Oekraïne aangekondigd voor feestdagen in mei. Dat bestand geldt in de periode rond 9 mei, de dag waarop Rusland jaarlijks de overwinning in de Tweede Wereldoorlog viert.
31 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - Het conclaaf voor de verkiezing van de nieuwe paus begint op 7 mei, meldt het Vaticaan. Die datum zouden de kardinalen hebben gekozen om samen te komen in Vaticaanstad en een opvolger te kiezen van Franciscus, die vorige week op 88-jarige leeftijd overleed.
46 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Twee Hongaarse media beschuldigen de regering van premier Viktor Orbán van illegale financiële steun van meer dan een miljard euro aan pro-regeringsmedia. De krant Magyar Hang en een ongenoemd tweede medium dienen een klacht in bij de Europese Commissie, melden ze aan de zakenkrant Financial Times.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - Tientallen groepen die zich bij de Verenigde Naties presenteren als niet-gouvernementele organisatie (ngo), hebben geheime banden met de Chinese autoriteiten. Dat komt naar voren uit een gezamenlijk onderzoek van de krant The Washington Post en andere nieuwsorganisaties. De 'Chinese' organisaties zouden worden ingezet om invloed uit te oefenen bij de VN-mensenrechtenraad in Genève.
2 uur geledenBANGKOK (ANP/BLOOMBERG) - Mensen die Thailand bezoeken, moeten vanaf donderdag een onlineformulier hebben ingevuld voor vertrek. Het formulier is verplicht voor alle buitenlandse bezoekers aan het onder Nederlanders populaire vakantieland. Hiermee wil Thailand het makkelijker maken om reizigers te volgen, nu het land harder optreedt tegen mensenhandel.
2 uur geleden