Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NCSC: cyberaanvallen olieterminals lijken criminaliteit

NCSC: cyberaanvallen olieterminals lijken criminaliteit

DEN HAAG (ANP/AFP/BELGA) - Bij de cyberaanvallen op olieterminals in Nederland, Duitsland en België lijkt sprake te zijn van criminaliteit, stelt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De aanvallen lijken los van elkaar te staan en er is geen aanwijzing voor een gecoördineerde aanval, zoals bijvoorbeeld van staatshackers.

Eerder werd in sommige media gesuggereerd dat de spanningen tussen Rusland en Europa rond Oekraïne een rol zouden kunnen spelen bij de hacks. Het NCSC zegt wel de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en actie te ondernemen als daar aanleiding voor is.

In Nederland lijkt het te gaan om een aanval bij het bedrijf Evos, dat terminals heeft in Amsterdam, Rotterdam en Terneuzen. De onderneming meldt dat er alleen in die laatste plaats een "IT-verstoring" is waarvan de oorzaak nog niet duidelijk is. Wel zorgt die verstoring voor vertragingen, maar meer informatie geeft het bedrijf niet.

Oiltanking

In België zouden het bedrijf Sea-Invest en dochter Sea-Tank de voornaamste slachtoffers zijn. De activiteiten van die bedrijven kwamen wereldwijd bijna stil te liggen. Behalve olie- en gasterminals was onder meer ook een fruitterminal in Antwerpen getroffen, volgens Belgische media.

In Duitsland is het al sinds dit weekeinde mis bij olieterminal Oiltanking, waar volgens Duitse media sprake is van gijzelsoftware. Het bedrijf kan daardoor geen schepen laden of lossen, maar ook geen tankstations bevoorraden, waar 233 tankstations in Noord-Duitsland last van hebben. Daar zijn ook stations van Shell bij. Een deel van die tankstations kan ook de prijzen niet aanpassen en kaartbetalingen aannemen.

Zowel in Duitsland als België heeft justitie aangekondigd naar de cyberaanvallen te kijken. In Nederland is daar nog geen sprake van. De Europese politie-organisatie Europol heeft aan Duitsland hulp aangeboden en geeft aan dat als andere landen zich bij dat onderzoek aansluiten die ook op ondersteuning kunnen rekenen. Inhoudelijk doet Europol geen uitspraken over het onderzoek.

Meer uit Financieel

WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

27 minuten geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

1 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

4 uur geleden
's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

5 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

6 uur geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

18 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

23 uur geleden