
NCSC: cyberaanvallen olieterminals lijken criminaliteit
DEN HAAG (ANP/AFP/BELGA) - Bij de cyberaanvallen op olieterminals in Nederland, Duitsland en België lijkt sprake te zijn van criminaliteit, stelt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De aanvallen lijken los van elkaar te staan en er is geen aanwijzing voor een gecoördineerde aanval, zoals bijvoorbeeld van staatshackers.
Eerder werd in sommige media gesuggereerd dat de spanningen tussen Rusland en Europa rond Oekraïne een rol zouden kunnen spelen bij de hacks. Het NCSC zegt wel de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en actie te ondernemen als daar aanleiding voor is.
In Nederland lijkt het te gaan om een aanval bij het bedrijf Evos, dat terminals heeft in Amsterdam, Rotterdam en Terneuzen. De onderneming meldt dat er alleen in die laatste plaats een "IT-verstoring" is waarvan de oorzaak nog niet duidelijk is. Wel zorgt die verstoring voor vertragingen, maar meer informatie geeft het bedrijf niet.
Oiltanking
In België zouden het bedrijf Sea-Invest en dochter Sea-Tank de voornaamste slachtoffers zijn. De activiteiten van die bedrijven kwamen wereldwijd bijna stil te liggen. Behalve olie- en gasterminals was onder meer ook een fruitterminal in Antwerpen getroffen, volgens Belgische media.
In Duitsland is het al sinds dit weekeinde mis bij olieterminal Oiltanking, waar volgens Duitse media sprake is van gijzelsoftware. Het bedrijf kan daardoor geen schepen laden of lossen, maar ook geen tankstations bevoorraden, waar 233 tankstations in Noord-Duitsland last van hebben. Daar zijn ook stations van Shell bij. Een deel van die tankstations kan ook de prijzen niet aanpassen en kaartbetalingen aannemen.
Zowel in Duitsland als België heeft justitie aangekondigd naar de cyberaanvallen te kijken. In Nederland is daar nog geen sprake van. De Europese politie-organisatie Europol heeft aan Duitsland hulp aangeboden en geeft aan dat als andere landen zich bij dat onderzoek aansluiten die ook op ondersteuning kunnen rekenen. Inhoudelijk doet Europol geen uitspraken over het onderzoek.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP/DPA) - Een staking bij beveiligingsmedewerkers op de grote Londense luchthaven Heathrow heeft al op de eerste dag gevolgen voor Schiphol. Een aantal aankomende en vertrekkende vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways is geannuleerd.
13 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse economie heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar toch een kleine groei laten zien. Volgens een nieuw cijfer van het nationale statistiekbureau bedroeg de groei 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Eerder werd een stagnatie van de economie van het Verenigd Koninkrijk gemeld door het statistiekbureau.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. De luchtvaartcombinatie profiteerde van een koopadvies door Deutsche Bank. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente sterke opmars die volgde op de afnemende onrust in de bankensector. Ook wordt vooral gewacht op het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag naar buiten komt.
1 uur geledenWIESBADEN (ANP) - Duitsers houden te midden van alle prijsstijgingen de hand op de knip. Winkeliers boekten in februari een lagere omzet dan een maand eerder, ondanks de hogere prijzen die ze voor veel producten rekenden.
1 uur geledenLONG BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Virgin Orbit, het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson, staakt zijn activiteiten en ontslaat het overgrote deel van het personeel. Virgin Orbit is in financiële problemen gekomen na de mislukte lancering van een ruimteraket vanuit West-Europa begin dit jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar DSM. Het speciaalchemieconcern liet weten de aanmeldingstermijn voor de fusie met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich te verlengen tot 12 mei aangezien de twee bedrijven nog geen goedkeuring hebben gekregen van de Indiase autoriteiten. Daarnaast wordt vooral uitgekeken naar het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag naar buiten komt.
2 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan legt de export van technologie voor de productie van chips verder aan banden. Zo'n tien bedrijven uit het Aziatische land hebben voortaan een vergunning nodig om hun meest geavanceerde producten te exporteren. De beslissing volgt op druk van de Verenigde Staten om de modernste halfgeleidertechnologie niet langer aan China te verkopen, maar minister van Handel Yasutoshi Nishimura ontkende dat de beslissing in samenspraak met de Amerikanen is genomen.
2 uur geleden