Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Natuur herstelt zich als het kans krijgt'

'Natuur herstelt zich als het kans krijgt'

GLAND (ANP/DPA) - Goed nieuws voor tien bedreigde vogel- en vissoorten. Dankzij uitgebreide beschermingsmaatregelen en broedprogramma's zijn die populaties volgens de IUCN (International Union for Conservation of Nature) licht hersteld. Op de nieuwe rode lijst van bedreigde diersoorten worden acht vogelsoorten en twee vissoorten geclassificeerd als minder bedreigd dan voorheen, kondigde de IUCN dinsdag in de Zwitserse plaats Gland aan. Onder hen zijn een parkiet en een baarsachtige.

"De berichten over de tien soorten met duidelijke verbeteringen laten zien dat de natuur zich herstelt als het maar een kleine kans krijgt", aldus waarnemend IUCN voorzitter Grethel Aguilar. "Deze nieuwe editie van de Rode Lijst is een sprankje hoop te midden van de biodiversiteitscrisis.’'

In totaal bracht IUCN de status van meer dan 110.000 plant- en diersoorten in kaart waarvan er meer dan 30.000 met uitsterven worden bedreigd. In juli waren er in totaal 105.000 soorten, waarvan er 28.000 met uitsterven werden bedreigd. De lijst wordt minstens twee keer per jaar bijgewerkt.

73 soorten meer bedreigd

Van de met uitsterven bedreigde mauritiusparkiet zijn er nu weer zo'n 750 paren, de vogel wordt nu als bedreigd beschouwd. Een baarsachtige vissoort in Australië (maccullochella macquariensis) staat tegenwoordig te boek als bedreigd en niet langer als ernstig bedreigd.

Ook met de guamral gaat het iets minder slecht. Op het eiland Guam in de Stille Oceaan werd in 1987 het laatste wilde exemplaar van de loopvogel gedood door een slang. Nu zijn er gefokte paren, die op een naburig eiland opnieuw zijn geïntroduceerd, inheems geworden. De soort wordt daarom niet langer als "uitgestorven in de natuur" beschouwd, maar als "met uitsterven bedreigd".

Met veel dieren en planten gaat het wel slechter. 73 soorten worden vandaag de dag meer bedreigd dan een paar maanden geleden. Zo is de populatie van het Europees wild konijn (oryctolagus cuniculus) over het algemeen groot, maar in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk, wordt de soort nu ernstig bedreigd. Door een virusziekte is de populatie met 70 procent afgenomen. De konijnen zijn belangrijke prooidieren in de regio voor de bedreigde Iberische lynx (pardellynx) en de kwetsbare Spaanse keizerarend (aquila adalberti).

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

4 dagen geleden
Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

1 week geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

2 weken geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

2 weken geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

4 weken geleden
Wetenschappers maken slangengif in lab

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

1 maand geleden
'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

GRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

1 maand geleden