
Nabestaanden MH17: geen vrede zonder Russische erkenning van rol
DEN HAAG (ANP) - Een geloofwaardig vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne is moeilijk te bereiken zonder Russische erkenning van verantwoordelijkheid voor het neerhalen van MH17, vinden nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp. Zij hebben dit enkele dagen geleden per brief laten weten aan de Amerikaanse president Donald Trump en aan voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ook de Nederlandse premier Dick Schoof, een paar Tweede Kamercommissies en EU-buitenlandchef Kaja Kallas hebben de brief ontvangen.
De nabestaanden beschrijven in hun brief enkele eisen waarvan zij vinden dat die onderdeel zouden moeten zijn van een eventuele vredesregeling. Zo willen ze behalve erkenning van Rusland ook "concrete acties die verantwoordelijkheid laten zien", zoals formele excuses, een openbaar onderzoek naar alle betrokkenen en redenen achter het neerhalen van het vliegtuig en passende herstelbetalingen.
In de brief benadrukken de nabestaanden dat de aanhoudende weigering van Rusland "om deze misdaad te erkennen" hen "nog meer pijn en lijden heeft toegebracht, wat de toch al ondraaglijke last van ons verlies nog heeft vergroot". Erkenning is dan ook "niet alleen essentieel voor ons herstel, maar ook voor het herstel van de gerechtigheid en het voorkomen van dergelijke tragedies in de toekomst".
"We vertrouwen erop dat u zult pleiten voor gerechtigheid en zult zorgen dat onze stemmen worden gehoord en gerespecteerd", besluiten de nabestaanden hun brief. Een woordvoerder laat weten dat geen van de aangeschreven partijen inhoudelijk heeft gereageerd op de oproep, maar dat de nabestaanden zich hier vooralsnog niet druk om maken omdat de brieven kort geleden zijn verstuurd.
Meer uit Binnenland
WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.
3 uur geledenDONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
7 uur geleden