Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na beroerte meer kans op miskraam

Na beroerte meer kans op miskraam

NIJMEGEN (ANP) - Vrouwen die na een beroerte in verwachting raken, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties als een verhoogde bloeddruk, vroeggeboortes en miskramen. Dat constateert wetenschapper Mayte van Alebeek, die vrijdag in Nijmegen op haar bevindingen promoveert.

De kans op bijvoorbeeld een miskraam is volgens het proefschrift bijna drie keer zo groot: 35,2 versus 13,5 procent.

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 2 miljoen mensen tussen de achttien en vijftig jaar getroffen door een beroerte. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 5000 jonge mensen een beroerte, zo’n veertien per dag. Bij een deel van de jonge patiënten is dat het gevolg van roken, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Slagaderverkalking of hartritmestoornissen komen verder ook bij jonge mensen voor. Drugsgebruik valt echter steeds vaker op, aldus de promovenda. Toch blijft de oorzaak van een beroerte ook vaak onduidelijk.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

6 dagen geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

1 week geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

1 week geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

3 weken geleden
Wetenschappers maken slangengif in lab

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

3 weken geleden
'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

GRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

3 weken geleden
Satelliet houdt schadelijke uitstoot zeeschepen in de gaten

DEN HAAG (ANP) - Met behulp van satellietgegevens wil de overheid de uitstoot van schadelijke stoffen door zeeschepen gaan opsporen. Samen met de universiteiten van Leiden en Wageningen begint de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek naar deze nieuwe manier om toezicht te houden op de uitstoot van zwavel en stikstofdioxide op volle zee.

1 maand geleden