
Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord
BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.
De EU-lidstaten gaan samen een miljoen artilleriegranaten leveren, zo is de bedoeling. Ze worden gebruikt voor zwaar geschut als de pantserhouwitsers die onder meer Nederland eerder heeft geleverd. De Russische invasie is uitgemond in een slijtageslag waarbij Rusland probeert met zijn surplus aan munitie en mensen de overhand te krijgen. Oekraïne probeert slimmer en zuiniger te werk te gaan, maar verbruikt toch meer dan het aangevoerd krijgt.
De granaten van 155 of 152 millimeter die de EU-lidstaten nog op voorraad hebben moeten zo snel mogelijk naar Oekraïne, onderstreept Brussel al maanden. Maar dat is bij lange na niet genoeg, beseffen ze. De aanvoer moet worden verzekerd met extra bestellingen en investeringen in de groei van de danig geslonken wapenindustrie.
Haast
Om die op poten te krijgen moet de EU de gezamenlijke contracten afsluiten bij eigen fabrikanten, vinden landen als Frankrijk. Maar Nederland wilde dat niet afspreken als producenten van elders misschien sneller zouden kunnen leveren. "Snelheid staat voorop", benadrukte defensieminister Ollongren steevast. Maar met toezeggingen van de Europese industrie in de hand kon Nederland worden gerustgesteld, zeggen diplomaten in Brussel.
Haast is geboden om te voorkomen dat Oekraïne de uitputtingsslag verliest, klinkt het alom. EU-landen moeten granaten van de plank snel kunnen leveren, maar het bestellen van nieuwe kost normaliter zomaar een jaar. En het is eind mei voor een gezamenlijk contract met fabrikanten kan worden gesloten, denken hoge EU-bronnen.
4 miljard euro
De artilleriemunitie die Oekraïne dit jaar nodig heeft kost in totaal al gauw 4 miljard euro. Bij dat bedrag kan de EU wel in de buurt komen, verzekerde buitenlandchef Borrell eerder. De EU-landen gebruiken 1 miljard euro uit hun 'wapenfonds' voor de levering van restanten uit eigen arsenalen en daarbovenop 1 miljard euro voor de gezamenlijke inkoop van nieuwe granaten.
Met die 2 miljard in totaal worden aankopen van de lidstaten maar voor iets meer dan de helft vergoed. Ze zullen in totaal dus toch voor bijna het dubbele bedrag munitie inslaan en aan Oekraïne leveren. Bovendien kunnen de landen samen een lagere prijs bedingen bij leveranciers en dus meer kopen, hopen ze.
Tot voor kort gold het als haast ondenkbaar dat de EU-landen samen munitie zouden inkopen.
Meer uit Buitenland
LISSABON (ANP) - Honderdduizenden gelovigen kwamen maandagavond bijeen in het heiligdom van Fátima in Portugal om te bidden voor de nieuwbenoemde paus Leo XIV en om te bidden voor wereldvrede. Er zouden ongeveer 270.000 pelgrims naar het heiligdom zijn gekomen, onder andere uit Portugal, Spanje, Polen, de VS, Paraguay, Mauritius en Taiwan, aldus kerkelijke functionarissen.
22 minuten geledenGENÈVE (ANP) - Conflicten en natuurrampen hebben in 2024 geleid tot een recordaantal ontheemden. Wereldwijd steeg het aantal ontheemden dat in eigen land op de vlucht moest slaan naar 83,4 miljoen mensen. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2023 en meer dan een verdubbeling ten opzichte van zes jaar geleden. Dit staat in het jaarlijkse rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).
24 minuten geledenLONDEN (ANP) - De ingang van het huis van de Britse premier Keir Starmer is maandagochtend beschadigd door een brand. De antiterreurpolitie leidt uit voorzorg het onderzoek naar de brand en onderzoekt of er een verband is met twee andere recente branden, meldt de Londense Metropolitan Police. Niemand raakte gewond.
2 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.
8 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.
9 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.
10 uur geledenJERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
12 uur geleden