Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk 170 Afghanen omgekomen door aanslag Kabul, 200 gewonden

Mogelijk 170 Afghanen omgekomen door aanslag Kabul, 200 gewonden

KABUL (ANP) - Het aantal slachtoffers van de aanslag op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul is waarschijnlijk flink hoger dan tot nu toe werd gemeld. Ongeveer 170 Afghanen zijn omgekomen, melden Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen in onder meer ziekenhuizen. Het aantal gewonden zou zijn gestegen van ruim 140 naar bijna 200. Afghaanse gezondheidsautoriteiten zeggen tegen de New York Times dat er ook Afghaanse Amerikanen onder de slachtoffers zijn.

Bij de aanslag kwamen ook 13 Amerikaanse militairen om het leven en raakten er 15 gewond. Twee Britse staatsburgers en het kind van een Britse staatsburger zijn ook om het leven gekomen, evenals 28 Talibanstrijders. De aanval is opgeëist door een lokale afdeling van Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse president Joe Biden zei na de aanslag dat de daders niet vergeven of vergeten zullen worden. "Wij zullen jullie laten boeten", zei de president in een toespraak vanuit het Witte Huis. De evacuatiemissie bij het vliegveld wordt doorgezet. "We laten ons niet afschrikken door terroristen", verzekerde Biden. De Verenigde Staten kondigden tegenaanvallen aan op IS-doelen.

Wanhoop

Een extremist blies zichzelf donderdag op bij een van de poorten van het vliegveld van Kabul. Na de aanslag ontstond volgens getuigen grote paniek op de luchthaven, waar Afghanen vanwege de machtsovername van de Taliban massaal naartoe waren gekomen in de hoop met een evacuatievlucht naar het buitenland te kunnen. Het vliegveld en het luchtruim worden nu nog gecontroleerd door de Verenigde Staten.

Een NAVO-diplomaat roept de Taliban op de terreurbeweging IS, die de aanslag opeiste, goed in de gaten te houden. Volgens de diplomaat zouden "duizenden gevangenen de afgelopen weken zijn vrijgelaten", meldt Reuters. De veiligheid in Afghanistan is nu de verantwoordelijkheid van de Taliban, benadrukt de diplomaat, die stelt dat "de angst en bezorgdheid Afghanen tot wanhoop drijven".

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

5 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

8 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

11 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

13 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

14 uur geleden