Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl na resultaten flink omlaag op beurs

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl na resultaten flink omlaag op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway, bekend van Thuisbezorgd.nl, was donderdag de grote verliezer bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden teleurgesteld op de nieuwe resultaten van het maaltijdbestelbedrijf. Biotechnoloog Galapagos en navigatiespecialist TomTom werden na cijfers ook hard afgestraft op Beursplein 5. Het was sowieso een sombere beursdag, waarin de belangrijkste Europese graadmeters allemaal duidelijke verliezen noteerden.

Just Eat Takeaway (min 9 procent) was de grootste daler in de AEX-index. De maaltijdbezorger verwerkte in de eerste jaarhelft opnieuw fors meer bestellingen en liet vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een sterke groei zien. Dankzij de sterke cijfers is Just Eat Takeaway ook positiever geworden over het hele jaar.

Toch is de groei van het aantal bestellingen in de laatste maanden flink afgezwakt ten opzichte van het eerste kwartaal. Analisten wezen daarnaast op een achterblijvende winstgevendheid. In de eerste zes maanden was er zelfs sprake van een operationeel verlies, wat onder meer veroorzaakt werd door tijdelijke maximale vergoedingen die het bezorgbedrijf in de Verenigde Staten en Canada mocht rekenen.

TomTom

Bij de kleinere bedrijven zag TomTom ruim 15 procent aan waarde verdampen. Het navigatiebedrijf boekte in het eerste halfjaar een hogere omzet dankzij het herstel in de wereldwijde auto-industrie. TomTom spreekt ondanks die stijging van teleurstellende resultaten, doordat chiptekorten de productie van auto's dwars zaten, en verlaagde zijn vooruitzichten voor heel 2021. In de MidKap leverde Galapagos zo'n 13 procent in na enkele updates van klinische studies. Analisten van KBC Securities spraken van gemengde testresultaten en schroefden het koersdoel voor de biotechnoloog flink terug.

De Amsterdamse AEX ging uiteindelijk met een min van 0,7 procent de handel uit op 739,42 punten en de MidKap zakte 1,5 procent tot 1035,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot meer dan 1 procent. Onder meer de Europese olieproducenten stonden onder druk door berichten dat oliekartel OPEC een overeenkomst heeft bereikt over een verhoging van de olieproductie.

Olie- en gasconcern Shell kampte met de lagere olieprijzen en verloor ruim 2 procent. Concurrent BP zakte bijna 3 procent in Londen en het Franse TotalEnergies verloor dik 1 procent in Parijs. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 72,84 dollar en Brentolie kostte ook 0,4 procent minder, op 74,46 dollar per vat. De euro was daarbij 1,1810 dollar waard, tegen 1,1823 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

10 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

13 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

14 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

15 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

16 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

17 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

17 uur geleden