
Moederbedrijf Mora en Van Dobben wil helft fabrieken sluiten
TILBURG (ANP) - Snackfabrikant Van Geloven, bekend van merken als Mora en Van Dobben, is van plan om de helft van zijn productielocaties in Nederland en België te sluiten. De ingreep heeft gevolgen voor 142 medewerkers, van wie 67 in Nederland, meldt het bedrijf. Met de plannen hoopt het concern de continuïteit van het bedrijf te borgen en verder te groeien in Nederland, België en daarbuiten.
Drie productielocaties in Wijk bij Duurstede, Cuijk en in het Belgische Mol moeten in de loop van 2026 sluiten, maakte Van Geloven bekend. De fabrikant van bekende snacks heeft nu nog zes productielocaties en bij het bedrijf werken in totaal ruim 1100 medewerkers. De drie grotere overgebleven fabrieken staan in Tilburg, Helmond en Maastricht.
De precieze gevolgen voor de werknemers zijn nog onduidelijk. Donderdag zijn alle medewerkers over de voorgenomen reorganisatie geïnformeerd. Ook zijn overleggen met de betreffende ondernemingsraden gestart.
Productlocaties
"Met de voorgenomen concentratie van onze productielocaties borgen we een solide basis die nodig is om concurrerend te blijven in een sterk veranderende markt met toenemende inflatie", legt commercieel directeur Walter van de Ven uit. "Deze stap helpt ons om onze marktpositie te versterken en geeft ons de mogelijkheid om te groeien en nieuwe kansen te benutten."
Van Geloven realiseert zich naar eigen zeggen dat de plannen ingrijpend zijn voor medewerkers en hun gezinnen. "Wij zullen medewerkers uiteraard met zorg en respect ondersteunen in deze moeilijke periode. Dit uitgangspunt zal leidend zijn in de gesprekken met de ondernemingsraden en de vakbonden", zegt Van de Ven. "We streven ernaar om dit traject zo snel mogelijk af te ronden, zodat we onze medewerkers zo snel mogelijk zekerheid kunnen geven."
Sluiting
In de te sluiten fabrieken worden vooral snacks met kaas en vleessnacks geproduceerd, laat Van Geloven weten. Het gaat om relatief kleine en verouderde fabrieken, met hoge kosten en een lage productiviteit, verduidelijkt het concern. "Het is vanuit economisch perspectief logisch om die productie te concentreren op andere productielocaties."
Ruud Hövelings, onderhandelaar gemaksvoedingsindustrie bij vakbond CNV, zegt dat de bonden op de hoogte zijn gesteld van de voorgenomen stappen. De werkgever is volgens Hövelings "best bereid" om goede afspraken te maken voor de werknemers die dit raakt. In de voedingsindustrie is het volgens Hövelings sowieso een beetje "kwakkelen" en hebben bedrijven last om goede arbeidskrachten te vinden.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Ubisoft is donderdag gekelderd op de aandelenbeurs in Parijs. Beleggers waren niet te spreken over de jaarresultaten van de gameontwikkelaar, die het afgelopen jaar te maken had met verschillende tegenslagen. Ook de nieuwe game Assassin's Creed Shadows, gelanceerd aan het einde van het gebroken boekjaar, wist het tij voor het Franse bedrijf niet te keren. Het aandeel zakte ruim 18 procent.
26 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog geen hinder ondervonden van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Poolse handelsminister Michael Baranowski na afloop van de bijeenkomst van EU-handelsministers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao's was vorige maand 3,7 procent. Daarmee kwam het percentage in april voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar onder de 4 procent uit. Werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, constateert dat het erop lijkt dat de gemiddelde loonafspraak "eindelijk" weer een dalende trend vertoont.
1 uur geledenZWAAGDIJK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importheffingen hebben Chinese leveranciers ertoe aangezet betere deals aan te bieden aan Europese retailers, merkt de eigenaar van discountketen Action. Volgens topman Simon Borrows van het Britse moederconcern 3i hebben de handelsspanningen Europa tot een nog belangrijkere markt gemaakt voor Chinese fabrikanten.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.
2 uur geledenBRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn afgelopen maand nauwelijks gestegen, wat erop wijst dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd vanwege zorgen over stijgende prijzen als gevolg van invoerheffingen. De waarde van de detailhandelsverkopen, niet gecorrigeerd voor inflatie, steeg met 0,1 procent na een stijging van 1,7 procent in maart, zo bleek donderdag uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel.
3 uur geleden