
Minister hoeft schuld toeslagenouder niet te betalen
DEN HAAG (ANP) - De minister van Financiën hoeft de private schuld van een gedupeerde van de toeslagenaffaire niet te betalen, stelt de Raad van State. Het is de eerste keer dat de bestuursrechter uitgebreid ingaat op de mogelijkheid om af te wijken van de wettelijke voorwaarden hiervoor.
Mensen die door het toeslagenschandaal een schuld hebben opgebouwd bij bijvoorbeeld een bank, kunnen dat geld onder voorwaarden terugkrijgen van de overheid. Deze zaak ging om een vrouw die in februari 2021 30.000 euro compensatie ontving in het kader van de Catshuisregeling. Zij gebruikte daarvan 12.000 euro om schulden bij ING af te betalen. De vrouw vroeg dit geld daarna terug bij de minister van Financiën.
Die wees het verzoek af, omdat de vrouw niet voldeed aan de wettelijke voorwaarden voor het overnemen van een private schuld door de overheid. De minister heeft de mogelijkheid om in schrijnende gevallen af te wijken van die wettelijke voorwaarden. Dit kan zo zijn als de schuld leidt tot of bijdraagt aan "serieuze en structurele financiële nood, aan ernstige medische omstandigheden, of aan andere ontwrichtende persoonlijke omstandigheden". Wat dit precies inhoudt, kan per situatie verschillen, legt een woordvoerster van de Raad van State uit.
De vrouw stelde volgens de bestuursrechter alleen dat "zij het oneerlijk vindt dat zij door haar vroege aflossing van haar leningen niet meer het volledige bedrag van de Catshuisregeling vrij kon besteden". Dat is niet voldoende voor een uitzondering.
Meer uit Binnenland
WANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
1 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
3 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
3 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
4 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.
4 uur geleden