
Metingen tonen grote methaanlekkages Amerikaanse platforms op zee
ANN ARBOR (ANP) - Door de olie- en gaswinning in de Golf van Mexico komen in werkelijkheid twee keer zoveel broeikasgassen vrij als volgens officiële cijfers. Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben dat ontdekt door vanuit een vliegtuigje de daadwerkelijke uitstoot van de platformen op zee te meten. Ze ontdekten dat vooral uit offshoreplatforms van een ouder type, waarin olie en gas van diverse boorplatformen uit de omgeving worden verzameld, veel meer methaan weglekt dan op papier.
"Als we onze inspanningen om de uitstoot te verminderen direct op die bronnen richten, kan dat een enorm positief effect hebben", concludeert onderzoeker Eric Kort. Hij en zijn collega's meldden in een eerdere studie al dat bij de gaswinning op land in de VS veel meer methaan de lucht ingaat dan op basis van overheidsdocumenten te verwachten was.
Methaan (CH4) is het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Het is een uiterst krachtig broeikasgas: als het de lucht ingaat, heeft het op een tijdschaal van twintig jaar meer dan tachtig keer zoveel opwarmend effect als koolstofdioxide (CO2). Het verminderen van de methaanuitstoot kan op korte termijn dus veel bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.
Installaties goed afdichten
Het tegengaan van lekkages in de gaswinning geldt als een van de eenvoudigste manieren om dit te doen. Dat kan bijvoorbeeld door installaties goed af te dichten. Als de druk in een installatie te hoog wordt, is affakkelen altijd nog een betere optie dan methaan de atmosfeer in te laten gaan. Wanneer methaangas wordt verbrand, komt namelijk alleen CO2 in de lucht. Dan ontstaat dus minder klimaatschade. Voor producenten betekent minder methaan de lucht in laten gaan, dat ze meer gas overhouden om te verkopen. Daar staat tegenover dat ze eerst zullen moeten investeren in betere installaties.
Volgens de onderzoekers heeft de Amerikaanse overheid ook iets te verbeteren. Die zou volgens hen hogere eisen moeten stellen aan de rapportages over de uitstoot.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP) - De overleden paus Franciscus is overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Zijn lichaam blijft daar opgebaard tot de uitvaart van zaterdag. Tot die tijd kan het publiek de paus de laatste eer bewijzen.
18 minuten geledenCANBERRA (ANP) - Meer dan 540.000 mensen hebben in Australië gestemd op de eerste dag van het vervroegd stemmen voor de parlementsverkiezingen. Dat is een recordaantal, bericht omroep ABC. Bij verschillende stemlokalen stonden dinsdag lange rijen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Elon Musk is van plan zijn werk voor de regering van de Amerikaanse president Donald Trump in mei "aanzienlijk" te verminderen om zich op Tesla te concentreren. Dat zei de Tesla-baas dinsdag tijdens een conference call over de winstcijfers.
5 uur geledenMOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aangeboden om de aanval op Oekraïne te stoppen bij de huidige frontlijnen. Dat schrijft The Financial Times (FT) op basis van drie ingewijden rond de gesprekken tussen Poetin en de Amerikaanse gezant Steve Witkoff.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump bezoekt volgende maand drie landen in het Midden-Oosten: Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De reis staat gepland van 13 tot 16 mei, aldus het Witte Huis.
13 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn land bereid is om direct met Rusland te onderhandelen over vrede, maar dan moet er eerst een staakt-het-vuren komen. Wel temperde hij de verwachtingen over een snel vredesakkoord, nadat de Amerikaanse president Donald Trump dit weekend zijn hoop had uitgesproken dat de twee oorlogvoerende landen "deze week nog" een deal zouden kunnen sluiten.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse gezant Steve Witkoff wordt deze week in Moskou verwacht. Dat melden Russische media na uitlatingen van een topadviseur van het Kremlin.
16 uur geleden