Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel wil in gesprek blijven met Taliban

Merkel wil in gesprek blijven met Taliban

BERLIJN (ANP/AFP) - De gesprekken met de Taliban moeten, ook nadat de westerse mogendheden zich uit het land hebben teruggetrokken, voortgezet worden, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Bondsdag. Ze vindt dat de vooruitgang die is geboekt in de twintig jaren dat de NAVO in Afghanistan strijd leverde, daarmee beschermd kunnen worden. Bovendien mag het einde van de luchtbrug volgens Merkel niet betekenen dat er een einde komt aan de hulp aan Afghanen die "hebben meegewerkt of die in grote nood verkeren als gevolg van de machtsovername door de Taliban".

Westerse mogendheden hebben onder leiding van de VS de aftocht uit Afghanistan geblazen. Dinsdag moeten de allerlaatste Amerikaanse militairen er weg. Daarmee eindigt een oorlog die de langste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten is gebleken. En die is gewonnen door de tegenstanders van Washington, de soennitische extremisten van de Taliban. Zij zijn antiwesters en hebben een 'emiraat' uitgeroepen dat moet staan onder "islamitische leiding". Gevreesd wordt voor een schrikbewind zoals de Taliban uitoefenden vanaf 1996 tot de Amerikaanse invasie in 2001.

Veel westerse landen vrezen dat het met vrijheden en rechten gedaan is die vooral de stedelijke bevolking heeft omarmd. Maar er wordt al lange tijd met de Taliban onderhandeld en mogelijk zijn er na de terugtrekking straks nieuwe afspraken met de streng islamitische machthebbers te maken. Die hebben er groot economisch belang bij snel internationaal te worden erkend als wettige regering. De VN-Veiligheidsraad heeft in het verleden echter sancties ingesteld tegen de Taliban.

Dreigingen

De Chinese en Russische presidenten, Xi en Poetin, hebben elkaar gebeld over Afghanistan. Ze zijn het eens dat ze samen moeten werken om zich teweer te stellen tegen dreigingen die uit dat land komen nu de Taliban de touwtjes in handen hebben. Beiden vrezen dat de Taliban weer gastheren worden van terroristen die bijvoorbeeld een bedreiging kunnen vormen in de Russische Kaukasus of in het westen van China. Rusland plaatste de Taliban op de lijst van terroristische organisaties naar aanleiding van acties van terroristen in Tsjetsjenië.

Ook de kolossale productie en export van heroïne en andere drugs vormt een dreiging. Maar beide landen hebben ook belangstelling voor de economische mogelijkheden van het land dat rijk is aan koper, lithium, zeldzame aardmetalen, bauxiet en ijzer. Veel delfstoffen die Afghanistan heeft, zijn hard nodig voor de energietransitie en worden steeds duurder.

Meer uit Buitenland

Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. "We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg. We moeten dit doen zodat de jongens een normale rotatie hebben. Dan verbetert hun moreel ook", zei Zelensky in een interview met persbureau AFP.

51 minuten geleden
Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigde dat.

2 uur geleden
Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

9 uur geleden
Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

KYIV (ANP) - Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd. Maar zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky reageert afwijzend.

9 uur geleden
Leger Israël meldt hevigste gevechten in Noord-Gaza sinds oktober

JBALIA (ANP/AFP) - Het Israëlische leger noemt de onlangs hernieuwde gevechten in de noordelijke stad Jabalia in Gaza "misschien wel de hevigste" sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober.

9 uur geleden
Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

TEHERAN (ANP/AFP) - In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor "satanisme". Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die "zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen van satanisme op hun kleding, hoofd, gezicht en haar", schrijft het Iraanse staatspersbureau IRNA.

11 uur geleden
Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

STRAATSBURG (ANP) - Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

11 uur geleden