Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer kans op overstroming in West-Europa door klimaatverandering

Meer kans op overstroming in West-Europa door klimaatverandering

OXFORD (ANP) - De kans op hevige regenval zoals afgelopen juli, die in Limburg, België en Duitsland rampzalige overstromingen veroorzaakte, is 1,2 tot 9 keer groter door klimaatverandering. Dat concludeert een gezamenlijke studie van 39 onderzoekers, verbonden aan verschillende Europese klimaatinstituten en universiteiten. De intensiteit van zulk noodweer stijgt bovendien met 3 tot 19 procent als gevolg van klimaatverandering, berekenden de wetenschappers.

De onderzoekers analyseerden historische neerslaggegevens uit West-Europa en gebruikten nieuw ontwikkelde modellen om het huidige klimaat te vergelijken met dat van ruim een eeuw geleden, toen de temperatuur wereldwijd gemiddeld nog 1,2 graden lager lag. "Klimaatverandering vergroot de kans op overstromingen, en ook de intensiteit daarvan", concludeert onder meer Frank Kreienkamp van de Duitse weerdienst.

Rampzalige overstromingen kostten tussen 12 en 15 juli aan zeker 190 mensen in Duitsland het leven, en minstens 38 mensen in België. Ook zorgden de overstromingen voor miljarden euro's aan schade. Op één dag viel rond de rivieren de Ahr en de Erft in Duitsland 93 millimeter regen.

Friederike Otto, van het Environmental Change Institute van de Universiteit van Oxford, stelt dat de overstromingen in Limburg, België en Duitsland aantonen dat "zelfs ontwikkelde landen niet veilig zijn voor de ernstige gevolgen van extreem weer, waarvan we weten dat het erger wordt door klimaatverandering".

Maarten van Aalst van de Universiteit Twente, en tevens directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum, geeft toe dat catastrofale overstromingen nog altijd zeldzaam zijn. "Maar aan de andere kant zie je wel dat ze nu al wel waarschijnlijker zijn dan vroeger, en dat zij in de toekomst nog waarschijnlijker zullen worden." Hij noemt de studie dan ook "een wake-up call".

Meer uit Buitenland

Tien gewonden door blikseminslag in Dresden

DRESDEN (ANP/DPA) - In de Duitse stad Dresden zijn tien personen gewond geraakt door de bliksem. Vier slachtoffers hebben volgens de brandweer levensgevaarlijke verwondingen opgelopen.

46 minuten geleden
Biden: offensief van Israël in Gaza is geen genocide

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. "Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

6 uur geleden
Zelensky: hulp uit het Westen bij versterken luchtafweer is traag

KYIV (ANP/DPA) - Volgens Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar "mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties". Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak.

9 uur geleden
Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen

NOUMEA (ANP/AFP) - De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus.

10 uur geleden
Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

12 uur geleden
Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

13 uur geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

13 uur geleden