Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Mayor Pete' mogelijk winnaar eerste voorverkiezing Democraten

'Mayor Pete' mogelijk winnaar eerste voorverkiezing Democraten

DES MOINES (ANP/DPA) - De jongste kandidaat voor het presidentschap van de VS is de 38-jarige homoseksuele ex-burgemeester Pete Buttigieg. Hij lijkt verrassend de meeste stemmen te hebben gehaald in de eerste voorverkiezing van zijn Democratische Partij.

Pete was burgemeester van zijn relatief kleine geboorteplaats South Bend, 100 kilometer ten oosten van Chicago. Hij is in de politiek een jonge buitenstaander die graag te koop loopt met zijn homohuwelijk, wat nieuw is in Amerikaanse verkiezingscampagnes.

De achternaam van de Democraat uit de staat Indiana komt oorspronkelijk uit Malta en heeft Arabische wortels. Hij noemt zich bij voorkeur 'Mayor Pete' om te voorkomen dat de achternaam afleidt van zijn thema: een nieuwe generatie moet de touwtjes in handen nemen en op een nieuwe politiek bedrijven om het land te hervormen.

Zinloos

Maar Pete doet ook pogingen de uitspraak van zijn achternaam aan kiezers te verduidelijken. Het zou in Nederlandse weergave 'boedi-dzjidzj' zijn, maar de meeste aanhangers in de VS verbasteren het tot 'boet-edzj-edzj'.

Sommige commentatoren stellen dat het niet waarschijnlijk is dat hij tot president gekozen wordt. Critici stellen dat zijn - in hun ogen - zinloze poging straks de linkervleugel van de partij verdeelt en verzwakt.

Maar over het algemeen lijkt zijn seksuele aard geen rol onder de kiezers te spelen, volgens het blad Time, behalve dat hij mogelijk meer sponsors heeft onder homo's. Ook in kleine behoudende plaatsen in Iowa waren zijn bijeenkomsten veel drukker bezocht dan die van de progressieve Democraten Bernie Sanders en Elizabeth Warren. En wordt Buttigieg toch staatshoofd, dan noemt Jimmy Kimmel van het gelijknamige praatprogramma hem: president Pete.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

4 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

6 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden