
'Mayor Pete' mogelijk winnaar eerste voorverkiezing Democraten
DES MOINES (ANP/DPA) - De jongste kandidaat voor het presidentschap van de VS is de 38-jarige homoseksuele ex-burgemeester Pete Buttigieg. Hij lijkt verrassend de meeste stemmen te hebben gehaald in de eerste voorverkiezing van zijn Democratische Partij.
Pete was burgemeester van zijn relatief kleine geboorteplaats South Bend, 100 kilometer ten oosten van Chicago. Hij is in de politiek een jonge buitenstaander die graag te koop loopt met zijn homohuwelijk, wat nieuw is in Amerikaanse verkiezingscampagnes.
De achternaam van de Democraat uit de staat Indiana komt oorspronkelijk uit Malta en heeft Arabische wortels. Hij noemt zich bij voorkeur 'Mayor Pete' om te voorkomen dat de achternaam afleidt van zijn thema: een nieuwe generatie moet de touwtjes in handen nemen en op een nieuwe politiek bedrijven om het land te hervormen.
Zinloos
Maar Pete doet ook pogingen de uitspraak van zijn achternaam aan kiezers te verduidelijken. Het zou in Nederlandse weergave 'boedi-dzjidzj' zijn, maar de meeste aanhangers in de VS verbasteren het tot 'boet-edzj-edzj'.
Sommige commentatoren stellen dat het niet waarschijnlijk is dat hij tot president gekozen wordt. Critici stellen dat zijn - in hun ogen - zinloze poging straks de linkervleugel van de partij verdeelt en verzwakt.
Maar over het algemeen lijkt zijn seksuele aard geen rol onder de kiezers te spelen, volgens het blad Time, behalve dat hij mogelijk meer sponsors heeft onder homo's. Ook in kleine behoudende plaatsen in Iowa waren zijn bijeenkomsten veel drukker bezocht dan die van de progressieve Democraten Bernie Sanders en Elizabeth Warren. En wordt Buttigieg toch staatshoofd, dan noemt Jimmy Kimmel van het gelijknamige praatprogramma hem: president Pete.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
12 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
13 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
13 uur geleden