Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Mayor Pete' mogelijk winnaar eerste voorverkiezing Democraten

'Mayor Pete' mogelijk winnaar eerste voorverkiezing Democraten

DES MOINES (ANP/DPA) - De jongste kandidaat voor het presidentschap van de VS is de 38-jarige homoseksuele ex-burgemeester Pete Buttigieg. Hij lijkt verrassend de meeste stemmen te hebben gehaald in de eerste voorverkiezing van zijn Democratische Partij.

Pete was burgemeester van zijn relatief kleine geboorteplaats South Bend, 100 kilometer ten oosten van Chicago. Hij is in de politiek een jonge buitenstaander die graag te koop loopt met zijn homohuwelijk, wat nieuw is in Amerikaanse verkiezingscampagnes.

De achternaam van de Democraat uit de staat Indiana komt oorspronkelijk uit Malta en heeft Arabische wortels. Hij noemt zich bij voorkeur 'Mayor Pete' om te voorkomen dat de achternaam afleidt van zijn thema: een nieuwe generatie moet de touwtjes in handen nemen en op een nieuwe politiek bedrijven om het land te hervormen.

Zinloos

Maar Pete doet ook pogingen de uitspraak van zijn achternaam aan kiezers te verduidelijken. Het zou in Nederlandse weergave 'boedi-dzjidzj' zijn, maar de meeste aanhangers in de VS verbasteren het tot 'boet-edzj-edzj'.

Sommige commentatoren stellen dat het niet waarschijnlijk is dat hij tot president gekozen wordt. Critici stellen dat zijn - in hun ogen - zinloze poging straks de linkervleugel van de partij verdeelt en verzwakt.

Maar over het algemeen lijkt zijn seksuele aard geen rol onder de kiezers te spelen, volgens het blad Time, behalve dat hij mogelijk meer sponsors heeft onder homo's. Ook in kleine behoudende plaatsen in Iowa waren zijn bijeenkomsten veel drukker bezocht dan die van de progressieve Democraten Bernie Sanders en Elizabeth Warren. En wordt Buttigieg toch staatshoofd, dan noemt Jimmy Kimmel van het gelijknamige praatprogramma hem: president Pete.

Meer uit Buitenland

Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

10 minuten geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

59 minuten geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

1 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

1 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

3 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

3 uur geleden
Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen

POTSDAM (ANP) - De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.

3 uur geleden