Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LUMC bouwt centrum voor stamcelonderzoek in Leiden

LUMC bouwt centrum voor stamcelonderzoek in Leiden

LEIDEN (ANP) - In Leiden komt een groot onderzoekscentrum voor stamcel- en gentherapie. Het centrum met de naam NECSTGEN moet één van de grootste faciliteiten van Europa worden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begint nog dit jaar met de bouw op het Leiden Bio Science Park.

"Nu is het zo dat mensen met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes jarenlang behandeld moeten worden", aldus Ton Rabelink, professor interne geneeskunde van het LUMC. Dat is volgens hem erg intensief voor de patiënt. "Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer. Je geneest mensen met hun eigen cellen via gentherapie of weefselmanipulatie."

Een ander voordeel is volgens Rabelink dat deze methode helpt tegen de steeds maar toenemende zorgkosten. "Patiënten kunnen straks genezen worden na een eenmalige behandeling. Honderdduizenden chronisch zieke mensen hebben daar baat bij."

Erfelijke aandoeningen

Stamcellen zijn menselijke cellen die zich nog niet hebben ontwikkeld tot bijvoorbeeld huid, kraakbeen, bloed, hart, hersenen, lever of een ander orgaan. Ze zijn aan de lopende band bezig om dode en beschadigde cellen te vervangen. In het beenmerg van botten zitten bijvoorbeeld stamcellen die 350 miljoen rode bloedplaatjes per minuut aanmaken. Elke maand hebben we een nieuwe huid. Als iemand ernstig ziek is, kunnen de stamcellen helpen om de zieke cellen te vervangen. Dit heet 'regeneratieve geneeskunde'.

Gentherapie zou kunnen helpen bij het bestrijden van erfelijke aandoeningen. Bij een behandeling willen artsen afwijkende genen vervangen door gezonde genen, of specifieke genen toevoegen om het lichaam te helpen een tumor te bestrijden. Die manier van behandelen staat nog in de kinderschoenen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Genen bepalen mede hoe ziek je wordt van corona

GRONINGEN (ANP) - Een erfelijke aanleg bepaalt mede hoe ziek iemand wordt na besmetting met het coronavirus. Bepaalde plekken in het DNA kunnen ervoor zorgen dat mensen bevattelijker zijn voor het virus. De ontdekking kan misschien helpen bij het vinden van een medicijn.

3 weken geleden
Goedkoop medicijn helpt bij zware coronagevallen

OXFORD/LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason. De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak.

3 weken geleden
Groene gloed van zuurstof rond Mars ontdekt

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP/BELGA) - Om de planeet Mars is een groene gloed van zuurstof ontdekt. Dat is gebeurd door de Marsmissie ExoMars, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De gloed, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het poollicht op de aarde, werd nooit eerder waargenomen in de atmosfeer van andere planeten.

3 weken geleden
Minder coronabesmettingen bij hamsters door gebruik mondkapje

HONGKONG (ANP/AFP) - Onderzoekers in Hongkong hebben hamsters ingezet om te testen hoe effectief mondmaskers zijn in de strijd tegen het coronavirus. Ze stelden vast dat de diertjes veel minder vaak besmet raakten als dergelijke beschermingsmiddelen worden gebruikt.

1 maand geleden
Wetenschappers onderzoeken of mensen nepnieuws corona geloven

AMSTERDAM (ANP) - Wetenschappers onderzoeken in hoeverre mensen nepnieuws over het coronavirus geloven. Het onderzoek, TRUTH genaamd, wordt geleid en ook gefinancierd door de Universiteit van Wolverhampton en ook het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn betrokken.

1 maand geleden
Zweden test medicijn tegen seksueel misbruik kinderen

STOCKHOLM (ANP) - Zweedse onderzoekers zijn een behandeling tegen seksueel misbruik van kinderen op het spoor. Een medicament tegen prostaatkanker blijkt bij mannen pedoseksuele gevoelens te onderdrukken.

2 maanden geleden
'Baby's mogelijk in baarmoeder besmet met coronavirus'

PEKING (ANP/DPA) - Vier baby's in de Chinese stad Wuhan zijn volgens Chinese onderzoekers waarschijnlijk in de baarmoeder besmet met het nieuwe coronavirus. Dat schrijven de wetenschappers in het medische tijdschrift European Respiratory Journal.

3 maanden geleden