Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LUMC bouwt centrum voor stamcelonderzoek in Leiden

LUMC bouwt centrum voor stamcelonderzoek in Leiden

LEIDEN (ANP) - In Leiden komt een groot onderzoekscentrum voor stamcel- en gentherapie. Het centrum met de naam NECSTGEN moet één van de grootste faciliteiten van Europa worden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begint nog dit jaar met de bouw op het Leiden Bio Science Park.

"Nu is het zo dat mensen met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes jarenlang behandeld moeten worden", aldus Ton Rabelink, professor interne geneeskunde van het LUMC. Dat is volgens hem erg intensief voor de patiënt. "Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer. Je geneest mensen met hun eigen cellen via gentherapie of weefselmanipulatie."

Een ander voordeel is volgens Rabelink dat deze methode helpt tegen de steeds maar toenemende zorgkosten. "Patiënten kunnen straks genezen worden na een eenmalige behandeling. Honderdduizenden chronisch zieke mensen hebben daar baat bij."

Erfelijke aandoeningen

Stamcellen zijn menselijke cellen die zich nog niet hebben ontwikkeld tot bijvoorbeeld huid, kraakbeen, bloed, hart, hersenen, lever of een ander orgaan. Ze zijn aan de lopende band bezig om dode en beschadigde cellen te vervangen. In het beenmerg van botten zitten bijvoorbeeld stamcellen die 350 miljoen rode bloedplaatjes per minuut aanmaken. Elke maand hebben we een nieuwe huid. Als iemand ernstig ziek is, kunnen de stamcellen helpen om de zieke cellen te vervangen. Dit heet 'regeneratieve geneeskunde'.

Gentherapie zou kunnen helpen bij het bestrijden van erfelijke aandoeningen. Bij een behandeling willen artsen afwijkende genen vervangen door gezonde genen, of specifieke genen toevoegen om het lichaam te helpen een tumor te bestrijden. Die manier van behandelen staat nog in de kinderschoenen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Minihelikopter Ingenuity voltooit vierde vlucht op Mars alsnog

WASHINGTON (ANP/DPA) - De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De NASA-ingenieurs herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag lukte het in de herkansing wel.

1 week geleden
Voor het eerst astronauten naar ISS met hergebruikte raket

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR/AFP) - Vier astronauten zijn vanuit de Verenigde Staten vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Zij worden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. De lancering van de Falcon 9 van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX verliep succesvol.

2 weken geleden
Chinese sonde aangekomen bij Mars

PEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.

3 maanden geleden
Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

4 maanden geleden
Capsule met unieke monsters van asteroïde geland op aarde

TOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

5 maanden geleden
China gaat naar de maan om stenen op te halen

PEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.

5 maanden geleden
André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

6 maanden geleden