Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lancering van Europese planetenzoeker uitgesteld

Lancering van Europese planetenzoeker uitgesteld

KOUROU (ANP) - Het is dinsdag niet gelukt om een nieuwe Europese satelliet te lanceren. De sonde Cheops moest opstijgen vanuit Frans-Guyana, maar het aftellen werd kort voor vertrek afgebroken. Een nieuwe lanceerdatum is nog niet bekend.

De Cheops moet gaan zoeken naar planeten die rond andere sterren draaien, zogenoemde exoplaneten. De satelliet moet meten hoe groot de planeten zijn en welke misschien een dampkring hebben. Ook kijkt hij naar de dichtheid van planeten, omdat dit iets kan zeggen over hun samenstelling. Wetenschappers krijgen dan een beter beeld op welke planeten misschien leven mogelijk is.

Het Cheops-onderzoek staat onder leiding van de Zwitser Didier Queloz, die dit jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde heeft gekregen. Queloz ontdekte in 1995 de eerste exoplaneet die rond een ster als de zon draait. Inmiddels zijn er meer dan 4000 exoplaneten gevonden, alleen in onze Melkweg, een van de vele miljarden sterrenstelsels in het heelal.

De Cheops is de eerste van drie Europese planetenjagers. In 2026 moet de Plato de ruimte in gaan en in 2028 de Ariel.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

6 dagen geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

1 week geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

1 week geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

3 weken geleden
Wetenschappers maken slangengif in lab

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

3 weken geleden
'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

GRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

3 weken geleden
Satelliet houdt schadelijke uitstoot zeeschepen in de gaten

DEN HAAG (ANP) - Met behulp van satellietgegevens wil de overheid de uitstoot van schadelijke stoffen door zeeschepen gaan opsporen. Samen met de universiteiten van Leiden en Wageningen begint de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek naar deze nieuwe manier om toezicht te houden op de uitstoot van zwavel en stikstofdioxide op volle zee.

1 maand geleden