Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek Kamer op plannen van minister Schreinemacher

Kritiek Kamer op plannen van minister Schreinemacher

DEN HAAG (ANP) - Het voornemen van minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om een deel van haar budget te verbinden aan Nederlandse bedrijven valt slecht in de Tweede Kamer. Regeringspartijen ChristenUnie en D66 willen ervan af, maar de minister houdt vast aan haar plan.

"Dit riekt naar gebonden hulp", zei Joris Thijssen (PvdA). "Dit streven moet van tafel." In het verleden is duidelijk geworden dat gebonden hulp niet werkt, aldus Alexander Hammelburg (D66). Volgens Don Ceder (ChristenUnie) leidt gebonden hulp tot afhankelijkheid van de arme landen.

De Kamer besprak woensdag de toekomstplannen van Schreinemacher. Zij wil dat Nederlandse ondernemingen meer gaan profiteren van ontwikkelingssamenwerking. Zij wil zich concentreren op zaken waar Nederland goed in is en wil het aantal landen verminderen dat hulp krijgt.

Motie

De minister wil een proef doen om bij investeringen in infrastructurele projecten te "streven" naar 70 procent Nederlandse betrokkenheid. Schreinemacher noemt het geen gebonden hulp want landen worden niet verplicht om in Nederland hulpgeld te besteden. "We houden ons aan de afspraken", zegt de minister.

Daarmee namen ChristenUnie en D66 geen genoegen en kwamen met een motie waarin ze vragen om van het streefcijfer af te zien. Ze willen juist dat lokale bedrijven zoveel mogelijk opdrachten krijgen. Maar de bewindsvrouw was niet te vermurwen. Ze benadrukt dat ontwikkelingslanden niets wordt opgelegd. Ze kreeg steun van de VVD, haar eigen partij.

Eigenbelang

Met deze plannen "lopen we risico ons eigenbelang voorop te stellen", vindt Ceder. Zijn collega Hammelburg vindt de grote focus in de nota op het combineren van hulp en handel niet goed. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat het niet heeft gewerkt. Ook heeft hij kritiek op de klimaatplannen van de minister.

Jan Klink van de VVD toonde zich tevreden met het gekozen beleid. Hij ziet meer pragmatisme en een beleid dat meer op handel is gericht. Hij had wel meer aandacht voor migratie gewild. Ook CDA'er Mustafa Amhaouch kan er goed mee leven. "Een goede nota", zei hij.

Meer uit Politiek

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

ZAANDAM (ANP) - Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest. "Onze tegenstanders, dat zijn de intoleranten", aldus Baudet, die zei dat hij graag zou zien dat Nederland weer ziet "wat een leuke club wij zijn".

19 uur geleden
CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

AMERSFOORT (ANP) - Op het congres van de ChristenUnie (CU) in Amersfoort heeft een partijlid, een zekere heer Schouten, gedreigd op te stappen bij de partij als een homoseksuele senaatskandidaat, de eerste in de partijgeschiedenis, op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer blijft staan. De kandidaten werden op het congres aan het publiek voorgesteld en leden konden nog kort het woord daarover voeren.

22 uur geleden
Bakoe ontbiedt Nederlandse ambassadeur om uitspraken Hoekstra

BAKOE (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Azerbeidzjan Pauline Eizema heeft zich moeten melden bij de regering in Bakoe om uitleg te geven over uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Azerbeidzjan is kwaad omdat hij het had over vermeende Azerbeidzjaanse oorlogsmisdaden.

23 uur geleden
Segers vindt ‘pestmaatregelen' voor asiel onbespreekbaar

AMERSFOORT (ANP) - Als de VVD met de coalitie wil praten over maatregelen om asielprocedures "maar zo moeilijk mogelijk te maken", wordt dat een "heel kort" gesprek. Dat heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gezegd op het congres van zijn partij. Hij wees erop dat de meeste migranten die naar Nederland komen, arbeidsmigranten zijn.

1 dag geleden
Volt-leider Dassen sprak met andere fractieleiders over FVD

DEN HAAG (ANP) - Een aantal fractieleiders uit de Tweede Kamer is dinsdag op uitnodiging van Volt-leider Laurens Dassen bijeengekomen om te praten over "ondermijning van de democratie in brede zin". Directe aanleiding is "wat afgelopen weken gebeurd is rond" Forum voor Democratie, laat de partij weten na berichtgeving van De Telegraaf.

1 dag geleden
Minister Dijkgraaf over misstanden DWDD: nooit signalen gekregen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in de tijd dat hij regelmatig aan tafel zat bij DWDD "nooit iets meegekregen" van de onveilige werkcultuur die er zou heersen. "Dit is allemaal nieuw voor mij", zegt de minister, die ook meerdere wetenschapscolleges heeft gegeven onder de vlag van de destijds zeer populaire talkshow.

1 dag geleden
Kamer overwegend positief over stikstofplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die het kabinet vrijdag presenteerde om de stikstofuitstoot te verminderen, vallen overwegend goed in de Tweede Kamer. Zo zijn GroenLinks, CDA en D66 blij dat het kabinet duidelijkheid heeft kunnen scheppen over de aanpak van de stikstofcrisis.

1 dag geleden