Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek Kamer op plannen van minister Schreinemacher

Kritiek Kamer op plannen van minister Schreinemacher

DEN HAAG (ANP) - Het voornemen van minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om een deel van haar budget te verbinden aan Nederlandse bedrijven valt slecht in de Tweede Kamer. Regeringspartijen ChristenUnie en D66 willen ervan af, maar de minister houdt vast aan haar plan.

"Dit riekt naar gebonden hulp", zei Joris Thijssen (PvdA). "Dit streven moet van tafel." In het verleden is duidelijk geworden dat gebonden hulp niet werkt, aldus Alexander Hammelburg (D66). Volgens Don Ceder (ChristenUnie) leidt gebonden hulp tot afhankelijkheid van de arme landen.

De Kamer besprak woensdag de toekomstplannen van Schreinemacher. Zij wil dat Nederlandse ondernemingen meer gaan profiteren van ontwikkelingssamenwerking. Zij wil zich concentreren op zaken waar Nederland goed in is en wil het aantal landen verminderen dat hulp krijgt.

Motie

De minister wil een proef doen om bij investeringen in infrastructurele projecten te "streven" naar 70 procent Nederlandse betrokkenheid. Schreinemacher noemt het geen gebonden hulp want landen worden niet verplicht om in Nederland hulpgeld te besteden. "We houden ons aan de afspraken", zegt de minister.

Daarmee namen ChristenUnie en D66 geen genoegen en kwamen met een motie waarin ze vragen om van het streefcijfer af te zien. Ze willen juist dat lokale bedrijven zoveel mogelijk opdrachten krijgen. Maar de bewindsvrouw was niet te vermurwen. Ze benadrukt dat ontwikkelingslanden niets wordt opgelegd. Ze kreeg steun van de VVD, haar eigen partij.

Eigenbelang

Met deze plannen "lopen we risico ons eigenbelang voorop te stellen", vindt Ceder. Zijn collega Hammelburg vindt de grote focus in de nota op het combineren van hulp en handel niet goed. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat het niet heeft gewerkt. Ook heeft hij kritiek op de klimaatplannen van de minister.

Jan Klink van de VVD toonde zich tevreden met het gekozen beleid. Hij ziet meer pragmatisme en een beleid dat meer op handel is gericht. Hij had wel meer aandacht voor migratie gewild. Ook CDA'er Mustafa Amhaouch kan er goed mee leven. "Een goede nota", zei hij.

Meer uit Politiek

Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

28 minuten geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

1 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

1 uur geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

1 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

4 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

4 uur geleden
Wilders wil eerst praten over inhoud, vorm komt later wel

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die in beeld zijn voor regeringsdeelname, zijn het niet eens over de vorm waarin eventuele samenwerking moet worden gegoten, erkent PVV-leider Geert Wilders. "Maar dat mag nu niet de inhoudelijke discussie belasten", vindt hij. Hij wil de kwestie dan ook even 'parkeren'.

4 uur geleden