Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek Kamer op plannen van minister Schreinemacher

Kritiek Kamer op plannen van minister Schreinemacher

DEN HAAG (ANP) - Het voornemen van minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om een deel van haar budget te verbinden aan Nederlandse bedrijven valt slecht in de Tweede Kamer. Regeringspartijen ChristenUnie en D66 willen ervan af, maar de minister houdt vast aan haar plan.

"Dit riekt naar gebonden hulp", zei Joris Thijssen (PvdA). "Dit streven moet van tafel." In het verleden is duidelijk geworden dat gebonden hulp niet werkt, aldus Alexander Hammelburg (D66). Volgens Don Ceder (ChristenUnie) leidt gebonden hulp tot afhankelijkheid van de arme landen.

De Kamer besprak woensdag de toekomstplannen van Schreinemacher. Zij wil dat Nederlandse ondernemingen meer gaan profiteren van ontwikkelingssamenwerking. Zij wil zich concentreren op zaken waar Nederland goed in is en wil het aantal landen verminderen dat hulp krijgt.

Motie

De minister wil een proef doen om bij investeringen in infrastructurele projecten te "streven" naar 70 procent Nederlandse betrokkenheid. Schreinemacher noemt het geen gebonden hulp want landen worden niet verplicht om in Nederland hulpgeld te besteden. "We houden ons aan de afspraken", zegt de minister.

Daarmee namen ChristenUnie en D66 geen genoegen en kwamen met een motie waarin ze vragen om van het streefcijfer af te zien. Ze willen juist dat lokale bedrijven zoveel mogelijk opdrachten krijgen. Maar de bewindsvrouw was niet te vermurwen. Ze benadrukt dat ontwikkelingslanden niets wordt opgelegd. Ze kreeg steun van de VVD, haar eigen partij.

Eigenbelang

Met deze plannen "lopen we risico ons eigenbelang voorop te stellen", vindt Ceder. Zijn collega Hammelburg vindt de grote focus in de nota op het combineren van hulp en handel niet goed. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat het niet heeft gewerkt. Ook heeft hij kritiek op de klimaatplannen van de minister.

Jan Klink van de VVD toonde zich tevreden met het gekozen beleid. Hij ziet meer pragmatisme en een beleid dat meer op handel is gericht. Hij had wel meer aandacht voor migratie gewild. Ook CDA'er Mustafa Amhaouch kan er goed mee leven. "Een goede nota", zei hij.

Meer uit Politiek

Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

14 uur geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

14 uur geleden
Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

1 dag geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

1 dag geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

1 dag geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

1 dag geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

1 dag geleden