
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
De mannen van 35 en 36 komen uit Heerhugowaard in Noord-Holland. De rechtbank zal zich buigen over het verlengen van hun voorlopige hechtenis en rekent op grote belangstelling voor de zaak.
Justitie verdenkt het tweetal van de diefstal van vier Roemeense kunstschatten: een gouden helm en drie gouden armbanden. De verdachten kwamen volgens het OM het museum binnen door een vuurwerkbom te laten afgaan bij een goedereningang aan de achterzijde. De ontploffing en het opzettelijk beschadigen van het museumgebouw aan de Brink staan ook op de aanklacht.
Bruikleen
Het museum had de historische stukken voor een tentoonstelling in bruikleen van het Nationaal Historisch Museum in Boekarest.
Douglas Chesley W. (36) en Bernhard Z. (35) werden op 29 januari opgepakt. De politie verspreidde hun volledige namen en foto's.
Bouwmarkt
Op 23 april arresteerde de politie een 20-jarige man uit Heerhugowaard. Dit is de man op de beelden uit de Praxis in Assen, waar hij twee dagen voor de kunstroof mogelijk een hamer zou hebben gekocht. In het water op het terrein van het museum is een hamer van de bouwmarkt gevonden die vermoedelijk is gebruikt bij de inbraak. De rechtbank verlengde zijn voorarrest woensdag met negentig dagen. De Telegraaf meldde dinsdag dat twee undercoveragenten zouden hebben geprobeerd via hem bij de kunstschatten te komen.
In totaal heeft de politie zeven verdachten aangehouden. Drie van hen zitten vast.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - Een vrouw gaf vrijdagochtend in een vliegtuig op Eindhoven Airport aan dat zij een bom in haar ruimbagage had, maar er bleek niets in haar tas te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Brabant. De vrouw is opgepakt voor de valse bommelding. Het vliegveld was door het incident kort dicht.
1 uur geledenPOELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
10 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
15 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
16 uur geleden