
Kopenhagen breekt Europees record met aantal positieve tests
SOLNA (ANP) - Denemarken is de grootste brandhaard voor het coronavirus in Europa. In Spanje neemt het aantal positieve tests razendsnel toe. In Nederland is voorlopig nog een daling te zien, maar het hele land blijft voor de zevende week op rij donkerrood. Dat is de hoogste waarschuwingskleur.
De Deense hoofdstad Kopenhagen voert de ranglijst van de Europese gezondheidsdienst ECDC aan. In de afgelopen twee weken zijn daar 74.401 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 4030 gevallen op elke 100.000 mensen, oftewel één op elke 25 inwoners.
Kopenhagen vestigt daarmee een nieuw Europees record. In augustus had het Franse overzeese gebiedsdeel Guadeloupe 3983 positieve tests op elke 100.000 mensen.
Stijging
De snelste stijgers van Europa zijn de Spaanse regio's Extremadura en Castilië-La Mancha. Daar nam het aantal positieve tests ten opzichte van vorige week met 180 procent toe. In de hoofdstad Madrid was de stijging zo'n 160 procent, net als in Malta.
In elke Nederlandse provincie daalt het aantal positieve tests. Zeeland heeft Limburg afgelost als de koploper binnen Nederland. Op de Europese ranglijst zakt Zeeland van de 11e naar de 27e plaats. Limburg gaat van de 9e naar de 41e plaats. In Amsterdam en omstreken is al wel een stijging van het aantal positieve tests te zien door de opkomst van de omikronvariant.
Oostenrijk
Oostenrijk was een paar weken geleden de grootste brandhaard van Europa, maar de situatie is er nu zo verbeterd dat grote delen van het land een stap omlaag kunnen doen, van donkerrood naar rood. Ook grote delen van Duitsland krijgen een lagere waarschuwingskleur. Roemenië staat er het best voor.
De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 13 tot en met 26 december. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Meer uit Buitenland
FLORENCE (ANP/DPA) - In meerdere Italiaanse steden is de stroom uitgevallen door de extreme hitte. In het centrum van de toeristenstad Florence zaten tal van winkels tijdelijk zonder stroom, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Geldautomaten en roltrappen werkten niet.
4 uur geledenMOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
7 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
9 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
9 uur geleden