Kazematten blijven voorlopig gesloten
VLISSINGEN - De Kazematten in Vlissingen, onderdeel van het Zeeuws maritiem Muzeeum, blijven het hele seizoen gesloten. De Kazematten zijn sinds april niet meer toegankelijk, omdat tijdens een inspectie is geconstateerd dat de muren in een slechtere conditie zijn dan voorheen. De afgelopen periode heeft het waterschap Scheldestromen gebruikt om te bekijken wat er precies aan onderzoek nodig is. Er is besloten zeer zorgvuldig en uitgebreid onderzoek te doen naar de bouwkundige staat. Tijdens de onderzoekswerkzaamheden blijven De Kazematten gesloten.
De onderzoekswerkzaamheden hebben heel wat voeten in de aarde. De bestaande ondergrond en (grond)waterstanden worden in kaart gebracht door het plaatsen van peilbuizen en het uitvoeren van grondboringen en sonderingen. Alles wordt in 3D-beeld gebracht om het goed te kunnen bestuderen. Het metselwerk wordt onderzocht, hier hoort ook laboratoriumonderzoek bij. En de huidige situatie wordt constructief en geotechnisch doorberekend. Voor de werkzaamheden wordt het poortje in het Keizersbolwerk enkele dagen afgesloten. Het waterschap Scheldestromen verwacht de onderzoeksresultaten dit najaar. Dit betekent dat het Muzeeum het gehele seizoen de deuren van De Kazematten niet kan openen. Nadat de onderzoeksresultaten bekend zijn, heeft het waterschap een beter beeld van wat er nodig is om de Kazematten weer open te stellen. Daarna bekijken we of en welke maatregelen er genomen kunnen worden.
Scheuren
In maart is geconstateerd dat er scheuren in de muren van De Kazematten zijn bijgekomen en dat sommige muren opbollen. Omdat het Muzeeum in april de deuren van De Kazematten weer zou openen, is er direct bouwkundig onderzoek uitgevoerd. Als gevolg van het zoute milieu en vocht zijn de muren in de Kazematten in zorgelijke staat. De eerste laag van de muur heeft veel vocht opgenomen waardoor de stenen hun stevigheid verliezen. Dit heeft geen gevolgen voor de constructie, omdat de muren meer dan een meter dik zijn en het ernaar uitziet dat alleen de eerste laag is aangetast. De stenen die in slechte staat zijn, kunnen wel los gaan laten. Het waterschap wil voorkomen dat dit gebeurt op het moment dat er bezoekers in de Kazematten aanwezig zijn. Daarom blijven de deuren voorlopig gesloten.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Bij een ongeval in de polder tussen Vlissingen en Middelburg is vanavond een personenauto flink beschadigd geraakt. De bestuurder is medisch nagekeken.
1 dag geledenVLISSINGEN - Op de daken van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen liggen sinds kort 244 zonnepanelen. Hiermee wekt het ZRTI voortaan een deel van haar energiebehoefte op via zonne-energie.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Woensdag 22 januari is er een pannenkoekenmiddag bij buurt- en speeltuinvereniging Scheldekwartier in Vlissingen.
3 dagen geledenVLISSINGEN - Annemarie Tyl-Slobbe stuurde deze mooie wegdroomfoto in voor de Vlissingse Bode.
5 dagen geledenVLISSINGEN- De Vlissingse brandweer werd in de nacht van zaterdag op zondag opgeroepen voor een uitslaande brand bij een hoekwoning aan de Blikkenburg. Ter plaatse bleek dat er een felle brand woedde in een berging tussen twee woningen. De brandweer heeft de brandhaarden geblust en het bijgebouw gecontroleerd. Door haar snelle optreden kon overslaan van de brand naar de woning worden voorkomen. Er werd opgeschaald naar middelbrand. Bij de brand raakte niemand gewond.
5 dagen geledenOOST-SOUBURG- De politie en brandweer zijn zaterdagavond ingezet voor een brandmelding in de fietsenstalling van het NS-station van Oost-Souburg. Hier lag een brandende fietstas. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek de melder het brandje al uitgetrapt te hebben. De politie heeft jeugd in de omgeving van de fietsenstalling en het station aangesproken.
5 dagen geledenOOST-SOUBURG - Samen met de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar onthulde meneer Telehala vrijdag een markeringsplaatje bij het graf van zijn familie op de begraafplaats in Oost-Souburg. Dit is het eerste van ongeveer tachtig plaatjes met het KNIL-embleem dat bij alle graven van Molukse KNIL-militairen in Oost-Souburg en Vlissingen geplaatst wordt. Twee jaar geleden kende de gemeente Vlissingen deze graven een bijzondere cultuurhistorische status toe, waardoor ze niet geruimd mogen worden. De plaatjes maken deze status nu zichtbaar. "Deze erkenning is een emotioneel moment voor meneer Telehala en onze hele Molukse gemeenschap", vertelde Mona Matitaputty van de Molukse Wijkraad Oost-Souburg.
1 week geleden