
Kamermeerderheid wil hoorzittingen bewindslieden schrappen
DEN HAAG (ANP) - De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de hoorzittingen van nieuwe bewindslieden bij een eenmalig experiment moeten blijven. "Het was een leuk experiment. Maar wel in de categorie van eens, maar nooit weer", zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower donderdag tijdens een debat hierover. De hoorzittingen zijn er eerder gekomen met steun van de PVV. Maar omdat de radicaal-rechtse partij van mening is veranderd, is hier nu niet genoeg steun meer voor.
De hoorzittingen waren een plan van Joost Sneller (D66) en die is juist enthousiast over hoe deze zijn verlopen. De gesprekken met de beoogde staatssecretarissen en ministers van het kabinet-Schoof brachten meer transparantie in het formatieproces, dat het Kamerlid typeert als "de zwarte doos van het Nederlandse staatsrecht".
Het verbaast Sneller dat de PVV er nu weer vanaf wil. De partij trekt zich in zijn ogen terug "als de rollen een keer omgedraaid zijn, en er een paar kritische vragen zijn voor kandidaat-bewindspersonen van de PVV". Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) werden stevig ondervraagd over uitspraken in het verleden over omvolking, een complottheorie die de veiligheidsdienst AIVD typeert als rechts-extremistisch.
'Waste of time'
Markuszower typeert de hoorzittingen als een "waste of time". Vooral oppositiepolitici stelden in zijn ogen slechte vragen. Het Kamerlid ergerde zich eraan dat kandidaat-bewindslieden werden bevraagd over uitspraken die ze jaren geleden hadden gedaan. Bovendien schuren de hoorzittingen volgens hem met de 'vertrouwensregel'. Deze ongeschreven regel uit het Nederlandse staatsrecht houdt in dat de Eerste en Tweede Kamer vertrouwen hebben in bewindslieden totdat de parlementen dit opzeggen.
Dat laatste argument "riekt naar opportunisme", vindt Sneller. Want de PVV vond dat geen bezwaar toen de partij vanuit de oppositie voor de hoorzittingen stemde. Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) vindt dat ook opmerkelijk.
Motie
SGP, SP, VVD, ChristenUnie en BBB hebben een motie ingediend met het verzoek om geen hoorzittingen te organiseren voordat bewindspersonen worden benoemd. Het CDA is ook een uitgesproken tegenstander.
Wytske Postma (NSC) was als enige coalitiepoliticus "eigenlijk wel gecharmeerd" van de hoorzittingen, die "de positieve connotatie van een voetbalwedstrijd" hadden. Ze heeft van meerdere mensen gehoord dat ze speciaal inschakelden om de gesprekken live te volgen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
11 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geleden