
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".
De gedachten van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans gaan allereerst naar "zijn talloze slachtoffers", zegt hij in een bericht op X. "Iran en de wereld zijn een brute barbaar armer", is zijn conclusie. Wel vindt Brekelmans dat Raisi voor al zijn misdaden eigenlijk levenslang in een cel had moeten zitten, een straf die hij nu "heeft ontlopen".
D66'er Jan Paternotte wijst er eveneens op dat de overleden Iraanse president geen vriend van Nederland was. "Raisi is verantwoordelijk voor honderden executies, zette Iran op nóg conservatievere koers en sloot een verbond met Poetin. Hij maakte van Iran de dronefabriek van Rusland."
Wilders
Caspar Veldkamp van NSC reageert op een bericht waarin voorzitter Charles Michel van de Europese Raad zijn condoleances uitspreekt richting "de families" van Raisi en diens minister van Buitenlandse Zaken die eveneens is omgekomen. "De families - van hen die zijn vermoord, gemarteld en onderdrukt", zo lijkt het Kamerlid Michel terecht te wijzen.
PVV-leider Geert Wilders spreekt in een bericht op X de hoop uit dat Iran binnenkort weer "een seculiere staat" wordt, en het Iraanse volk bevrijd zal zijn van "het onderdrukkende en barbaarse islamitische mullah-regime". Over de dood van Raisi zwijgt hij.
Wilders reageerde eerder wel op de hulp die Eurocommissaris Janez Lenarcic zondag aanbood om de toen nog vermiste helikopter van Raisi te zoeken. "Solidariteit met het kwaad", oordeelde de PVV-voorman. Ook NSC'er Veldkamp vroeg zich openlijk af waarom de Europese Commissie dit deed.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden