Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil hardere aanpak overlastgevende asielzoekers

Kamer wil hardere aanpak overlastgevende asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de overlast van asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko en Algerije harder wordt aangepakt dan nu. De ene fractie heeft daar verstrekkender ideeën voor dan de andere. Voor het herstel van vertrouwen van de inwoners in Ter Apel in de overheid en het draagvlak voor de asielopvang in ook de rest van Nederland is dat belangrijk, zo is de gedeelde opvatting in de Kamer.

De PvdA vindt onder meer dat Ter Apel extra politiecapacititeit moet krijgen, zo zei Kamerlid Kati Piri tijdens een Kamerdebat over asielopvang. Het dorp, waar het overbelaste aanmeldcentrum staat, heeft te maken met veel overlast van asielzoekers. Het gaat om met name de veiligelanders die vrijwel geen kans maken op asiel. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel toe behoort, moet volgens Piri "bedelen om extra capaciteit". Dat moet afgelopen zijn, vindt ze.

Rechtse partijen als JA21, PVV en Groep Van Haga gaan veel verder. PVV en Groep Van Haga willen overlastgevende asielzoekers direct uitzetten. JA21 wil dat veiligelanders de asielprocedure doorlopen in een gesloten opvang, om op voorhand overlast te voorkomen. Partijleider Joost Eerdmans wil bovendien dat deze groep asielzoekers een gebiedsverbod krijgt, zodat zij niet buiten een asielzoekerscentrum (azc) mogen komen.

Groot probleem

Ook de VVD vindt dat de overlast van asielzoekers "een groot probleem" blijft, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Hij wil dat kansloze asielzoekers meteen na hun identificatie en registratie een gesprek moeten krijgen over terugkeer.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) deelt de frustratie en boosheid van de Kamer over de overlastgevende asielzoekers. Extra politieagenten sturen naar Ter Apel kan echter niet. Wel wordt onderzocht of een straatverbod kan worden ingesteld. Als overlastgevende asielzoekers die overtreden, is dat een misdrijf en kunnen zij harder worden aangepakt, zei Van der Burg.

Klapper

De grootste 'klapper' kan volgens Van der Burg worden gemaakt als de Europese migratieafspraken doorgaan. Een van de onderdelen daarvan is dat asielzoekers uit landen die nauwelijks voor asiel in aanmerking komen, aan de buitengrenzen van Europa de asielprocedure moeten doorlopen. "Je kunt dan voorkomen dat deze groep Europa binnenkomt."

Tijdens de EU-top van donderdag en vrijdag spreken de regeringsleiders in Brussel over onder meer de plannen voor een Europese migratieaanpak.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

10 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

22 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

23 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden