
Kamer steunt missie in Irak die bescheiden doelen heeft
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak kan tot eind volgend jaar worden voortgezet. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf donderdag aan hier steun voor te geven. Een missie met "behapbare doelen", aldus Alexander Hammelburg (D66).
De meeste uitgezonden militairen zijn belast met de bescherming van de internationale luchthaven bij Erbil in Koerdisch Noord-Irak. Deze taak wordt in juni stopgezet. Bondgenoten moeten het werk dan overnemen. Verder levert Nederland enkele tientallen militairen voor de NAVO en EU-missie, en voor de hervorming van de Koerdische veiligheidssector.
Het kabinet wil "zeer expliciet" zijn over de doelen van de bijdrage, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). In het verleden is de Kamer over een buitenlandse inzet nogal eens een rooskleuriger beeld voorgeschoteld dan de werkelijkheid. Dat bleek onlangs nog uit een rapport over de missie in Mali tussen 2014 en 2019.
NAVO-missie
In 2024 is de bedoeling dat Nederlandse militairen bij Bagdad worden ingezet voor beveiligingstaken. Dat gaat ook om zo'n 150 militairen. Dat zal echter gebeuren in het kader van de NAVO-missie. Ook wordt gekeken of Nederland de commandant van deze inzet kan leveren en wordt gedacht aan het sturen van transporthelikopters. Over deze mogelijke bijdrage wordt voor de zomer meer bekend.
De verlenging wordt naast de vier coalitiepartijen ook gesteund door onder meer GroenLinks en SGP, bleek donderdag tijden een debat. De plenaire afronding is volgende week. Dan wordt ook gestemd over de militaire bijdrage voor volgend jaar in Irak.
Meer uit Binnenland
FINSTERWOLDE (ANP) - De zoektocht naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8) gaat dinsdag verder op verschillende locaties in onder meer (Oost-)Groningen, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder wordt opnieuw gezocht in de Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde. Vanuit dat Groningse dorp wordt de zoekactie gecoördineerd.
19 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De komende twee studiejaren wordt 47,2 miljoen euro extra uitgetrokken om basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) bij beginnende mbo-studenten te verbeteren, schrijft minister Eppo Bruins (Onderwijs, NSC) aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen het geld gebruiken voor onder meer extra personeel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) vindt het niet handig dat een deel van de A10 wordt afgesloten om het 750-jarig bestaan van Amsterdam te vieren. Een groot deel van de ringweg rond de hoofdstad is vanwege de festiviteiten in het weekend van 20 tot en met 22 juni autovrij. "Je moet wegen niet claimen voor feestjes", zegt Madlener daarover in De Telegraaf.
4 uur geledenLEIDEN (ANP) - Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.
7 uur geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De eerste dag van de burgerzoekactie naar de vermiste kinderen uit Beerta is ten einde. Sinds maandagmiddag hebben zeker 220 mensen rond de Groningse gemeente Oldambt gezocht naar Jeffrey (10) en Emma (8), zegt organisator Coördinatie Platform Vermissing (CPV). De actie is voor het donker beëindigd.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Safae el Khannoussi heeft dit jaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen met haar debuutroman Oroppa. Juryvoorzitter Sheila Sitalsing heeft dat bekendgemaakt tijdens een diner in Felix Meritis in Amsterdam. De bekendmaking werd live uitgezonden door Nieuwsuur.
12 uur geleden