
Kabinet redt scheepsbouwer IHC
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet grijpt in om het noodlijdende Nederlandse scheepsbouwbedrijf IHC van een faillissement te redden. Dat schrijven minister Eric Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer. Het kabinet werkt bij de reddingsoperatie samen met private partijen.
De penibele situatie van het bedrijf, waar zo'n drieduizend mensen werken, houdt niet direct verband met de coronacrisis. Maar zeker in deze tijd wil het kabinet de werkgelegenheid behouden, schrijven de bewindslieden. IHC kampt al langer met een hoge schuldenlast, en forse verliezen op een aantal op maat gemaakte schepen. Daarbij krijgt de Staat zelf nog zo'n 395 miljoen euro van IHC. Dat geld zou niet meer terugkomen bij een faillissement.
De overheid stelt 167 miljoen euro beschikbaar, zodat het bedrijf bestaande orders kan afmaken. Een deel daarvan komt sowieso niet meer terug. In het minst gunstige geval is de Staat 100 miljoen euro kwijt, en in het beste scenario 36 miljoen euro.
Daarnaast verlenen banken nog eens 140 miljoen euro aan kredieten, waar de Staat voor de helft garant voor staat. Ook wordt er nog een overbruggingskrediet van 40 miljoen euro verstrekt.
Meer uit Financieel
TILBURG (ANP) - Snackfabrikant Van Geloven, bekend van merken als Mora en Van Dobben, is van plan om de helft van zijn productielocaties in Nederland en België te sluiten. De voorgenomen ingreep heeft gevolgen voor 142 medewerkers, van wie 67 in Nederland, meldt het bedrijf. Met de plannen hoopt het concern de continuïteit van het bedrijf te borgen en verder te groeien in Nederland, België en daarbuiten.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten kunnen profiteren van de dalende gasprijs door over te stappen naar een beter energiecontract, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ondanks goedkoper gas constateert de markttoezichthouder namelijk dat de tarieven van verschillende leveranciers flink hoger zijn dan die van vergelijkbare contracten bij andere leveranciers.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Het blijft nog steeds onzeker of na 2030 altijd genoeg stroom kan worden geleverd, zegt hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Het bedrijf waarschuwde hier de afgelopen jaren ook al voor omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt, traditionele stroomopwekking verdwijnt en hernieuwbare energiebronnen niet altijd constant stroom produceren. TenneT roept daarom op om haast te maken met onderzoek naar de beste manieren om op momenten van tekorten toch iets achter de hand te hebben. Ook pleit TenneT voor onderzoek naar manieren om energieopslag in bijvoorbeeld batterijen te stimuleren.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft TikTok gewaarschuwd dat het advertentiebeleid op de populaire socialemedia-app indruist tegen de Verordening digitale diensten. De Commissie noemt de app niet transparant omdat er geen openbare advertentiedatabase is.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar iets zwakker gegroeid dan eerder gemeld. Volgens een nieuwe raming van het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg de groei 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Bij een eerste schatting werd nog een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis gemeld.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is "een voorbode voor nog minder nieuwbouwwoningen", reageert voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Deze cijfers schetsen een sombere toekomst voor iedereen die naarstig op zoek is naar een huis."
3 uur geledenJEJU (ANP/BLOOMBERG) - Vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Chinese regeringen ontmoeten elkaar donderdag nog in Zuid-Korea voor verdere handelsgesprekken, meldt persbureau Bloomberg. De gesprekken volgen op de onderhandelingen van afgelopen weekend in het Zwitserse Genève. De Verenigde Staten en China spraken toen een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.
3 uur geleden