
Japans bedrijf bevestigt dat landing op de maan is mislukt
TOKIO (ANP) - Het is niet gelukt om een Japanse lander veilig en wel op het oppervlak van de maan te zetten. Het apparaat stuurde geen signaal naar de aarde dat hij was aangekomen, terwijl dat wel had moeten gebeuren. Het Japanse bedrijf achter de missie, ispace, zei in een verklaring dat "een succesvolle landing op de maan en het tot stand brengen van communicatie niet langer haalbaar is".
Het is niet duidelijk wat er precies is misgegaan. De vluchtleiding onderzoekt de situatie, maar gaat ervan uit dat de maanlander een noodlanding op de maan heeft gemaakt. Het had de eerste commerciële landing op de maan moeten worden. Een vlucht naar de maan kent veel risico's en er zijn veel manieren waarop zo'n missie kan mislukken.
Ispace wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. De tweede missie staat gepland voor volgend jaar en de derde missie voor 2025.
De lander draaide sinds vorige maand in een baan rond de maan, op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd gingen de motoren aan, waardoor de sonde remde en naar beneden zakte. Ongeveer een uur later zou hij zachtjes landen in de krater Atlas op de maan. Dat ging volledig geautomatiseerd.
Met de lander ging ook een onbemande verkenner uit de Verenigde Arabische Emiraten mee. Het karretje Rashid zou ongeveer twee weken lang moeten rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. De lander en de verkenner waren in december gelanceerd. Ze vlogen via een lange omweg naar de maan. Daardoor duurde de vlucht maanden, en niet een paar dagen.
Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Ook ispace is daarbij betrokken.
Meer uit Buitenland
GENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties wil dat Amerikaanse sancties tegen speciaal rapporteur Francesca Albanese meteen worden teruggedraaid. "Zelfs bij grote meningsverschillen zouden VN-lidstaten inhoudelijk en constructief met elkaar in gesprek moeten gaan, in plaats van hun toevlucht te nemen tot strafmaatregelen", zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk in een verklaring.
18 minuten geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
48 minuten geledenGENT (ANP/BELGA) - De restauratie van het vijftiende-eeuwse kunstwerk Lam Gods duurt langer. Het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck kan naar verwachting pas in de lente van 2027 weer worden bekeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent, bleek tijdens een persmoment.
49 minuten geledenGAZA (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door Israëlische aanvallen, meldt de burgerbescherming in het gebied. Die stelde een eerder dodental bij naar 52.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
3 uur geleden