Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië herstart project om brug naar Sicilië te bouwen

Italië herstart project om brug naar Sicilië te bouwen

ROME (ANP) - De Italiaanse regering heeft besloten een elf jaar geleden gestrand project voor een brug naar Sicilië weer op te pakken, meldt persbureau ANSA. De conservatieve regering van premier Giorgia Meloni vindt het miljardenproject belangrijk voor de economie van Sicilië en wil het eiland daarmee nauwer betrekken bij de rest van Italië. Sicilië is de armste regio van de republiek en heeft een lange geschiedenis van afkeer van centrale overheden in Rome.

De regering laat de huidige technische mogelijkheden bekijken en wil dan op basis van het vorige plan uiterlijk half 2024 beginnen met de bouw. De tuibrug, van het type zoals de Prins Willem-Alexanderbrug over de Waal bij Tiel of de Erasmusbrug in Rotterdam, moet ruim 3 kilometer lang worden boven de Straat van Messina. Het zou van dit type brug de langste ter wereld moeten worden volgens de Italiaanse autoriteiten.

Minister van Infrastructuur Matteo Salvini ziet de "mooiste, groenste en veiligste brug met één overspanning ter wereld" al voor zich. Critici vrezen dat het technisch en/of financieel niet verantwoord is en het geld, mogelijk 10 miljard euro, bijvoorbeeld beter in het openbaar vervoer kan worden gestoken. Het vorige project is gestrand toen toenmalig premier Mario Monti het te duur vond worden en in bezuinigingen het bedrijf dat voor de bouw in het leven was geroepen, liet sluiten. De huidige regering wil in zee met de ondernemingen die destijds aan de kant werden geschoven.

De brug wordt gebouwd over het smalste stuk zee tussen het vasteland en Sicilië, tussen de gemeenten Villa San Giovanni en Torre Faro. Momenteel is de kortste veerbootverbinding circa 25 minuten tussen Vila San Giovanni en Messina.

Meer uit Buitenland

Californië aangeklaagd om deelname transgenders aan schoolsporten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft Californië aangeklaagd omdat trans personen in die staat mogen meedoen aan sportwedstrijden op scholen. President Donald Trump wil dat trans personen worden geweerd van sporten voor meisjes, maar Californië weigert dat beleid uit te voeren.

11 minuten geleden
'Substantiële' extra Duitse steun voor luchtverdediging Oekraïne

BERLIJN (ANP) - Oekraïne kan rekenen op "substantiële" extra steun van Duitsland voor zijn luchtverdediging, belooft bondskanselier Friedrich Merz. Hij zal Oekraïne donderdag bij overleg van de bondgenoten meerdere "aanbiedingen" doen.

17 minuten geleden
Doden en vermisten na zinken vrachtschip bij Jemen

ATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.

59 minuten geleden
NAVO ruilt luchtvloot nog niet in voor drones, zegt generaal

BERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.

1 uur geleden
Verdachte aanval trein Duitsland naar psychiatrische kliniek

HAMBURG (ANP/AFP) - De verdachte van een aanval vorige week in een hogesnelheidstrein in Duitsland is naar een psychiatrische kliniek gebracht. De 20-jarige Syriër wordt ervan beschuldigd passagiers te hebben aangevallen met een bijl en hamer. Er vielen vier gewonden.

1 uur geleden
Oekraïne arresteert twee Chinezen op verdenking van spionage

KYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïne heeft twee Chinese burgers opgepakt op verdenking van spionage. Ze probeerden volgens de autoriteiten informatie te bemachtigen over kruisraketten van het type Neptune.

1 uur geleden
Litouwen en Finland maken zich op voor productie landmijnen

VILNIUS (ANP/RTR) - Litouwen en Finland willen tegen mensen gerichte landmijnen gaan maken om zich tegen Rusland te beschermen. De productie kan beginnen zodra de beide NAVO-landen de opzegging van het verdrag hebben afgerond dat de mijnen verbiedt, zeggen bestuurders en andere betrokkenen.

1 uur geleden