
Internationaal Strafhof begint onderzoek naar regime Venezuela
DEN HAAG (ANP/RTR/AFP) - Er komt officieel een onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag naar de misdaden tegen de menselijkheid die het autoritaire regime in Venezuela mogelijk heeft gepleegd. De Venezolaanse president Nicolás Maduro maakte dat woensdag samen met aanklager van het Strafhof, Karim Khan, bekend.
In 2017 waren er maandenlang demonstraties tegen de linkse regering van Maduro, die de strijd was aangegaan met de oppositiemeerderheid in het parlement. In die periode werden veel beschuldigingen geuit van marteling, willekeurige arrestaties en mishandeling door veiligheidstroepen. Minstens 125 demonstranten werden omgebracht.
Aanklager Khan van het Strafhof heeft besloten om door te gaan naar de volgende fase "om de waarheid te vinden", aldus Maduro. "Wij respecteren die beslissing, al delen we die mening niet." Khan vraagt iedereen om medewerking te verlenen.
Mensenrechtenschendingen
Het Internationaal Strafhof doet sinds 2018 onderzoek naar Venezuela. Vorig jaar maakte het hof bekend dat er een "redelijke basis" is om aan te nemen dat het autoritaire regime inderdaad misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. De Verenigde Naties stelden vorig jaar ook al vast dat het regime van Maduro zich systematisch schuldig maakte aan mensenrechtenschendingen, waaronder misdaden tegen de menselijkheid als moord en marteling.
Mensenrechtenorganisaties en de oppositieleider van Venezuela, Juan Guaidó, hebben het nieuws uit Den Haag verwelkomd. Guaidó schreef op Twitter dat slachtoffers en families door het onderzoek in staat zullen zijn "het recht op gerechtigheid te claimen". Iets dat Venezolanen volgens hem "lang is ontzegd".
Procedures bij het Internationaal Strafhof kunnen jaren duren en in het verleden is het niet eenvoudig gebleken om uitgegeven arrestatiebevelen ook uitgevoerd te krijgen. Het Internationaal Strafhof werd in 2002 opgezet om verdachten te vervolgen in verband met misdaden op het grondgebied van de aangesloten lidstaten als die zelf weigeren of niet in staat zijn om vervolging in te stellen.
Meer uit Buitenland
LONDEN (ANP/RTR) - De forse Amerikaanse bezuinigingen op door USAID gefinancierde programma's voor buitenlandse hulp zouden tegen 2030 kunnen leiden tot meer dan 14 miljoen sterfgevallen in alle leeftijdsgroepen. Dit omvat 4,5 miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar. Dat stellen onderzoekers in een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet.
1 uur geledenISTANBUL (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van Istanbul heeft maandag de arrestatie bevolen van de twee redacteuren en algemeen directeur van het Turkse satirische tijdschrift LeMan voor het publiceren van een cartoon van de profeet Mohammed. De cartoonist achter de "walgelijke tekening" is al gearresteerd, aldus minister Ali Yerlikaya van Binnenlandse Zaken op X.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/DPA) - Volgens medische bronnen in Gaza zijn maandag in totaal zeker honderd Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
10 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
11 uur geleden