Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone stijgt verder naar 2,5 procent

Inflatie eurozone stijgt verder naar 2,5 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in januari verder gestegen naar 2,5 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In december werd het dagelijks leven in de eurozone nog 2,4 procent duurder. De inflatie in het eurogebied is nu al vier maanden op rij aan het stijgen en ligt boven de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

De stijging van de kosten van het levensonderhoud in de eurozone komt vooral door hogere prijzen in de dienstensector en hogere prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak. De kerninflatie in het eurogebied, waarin de schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, bleef onveranderd op 2,7 procent.

Binnen de eurozone had Kroatië met 5 procent de hoogste inflatie. België volgde met 4,4 procent. In Ierland was die met 1,5 procent het laagst. In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van het eurogebied, kwam de inflatie uit op respectievelijk 2,8 en 1,8 procent.

Inflatiecijfer Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had eerder op de dag al Nederlandse inflatiecijfers gepubliceerd. De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode bedroeg in januari 2,9 procent. In december was dat nog 3,9 procent. De Europese rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de EU afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. De inflatie in Nederland ligt al geruime tijd boven het gemiddelde van de eurozone. Dat komt volgens het CBS vooral door de prijsontwikkelingen van diensten en tabaksproducten in Nederland.

Volgens ING-econoom Bert Colijn toont de oplopende inflatie aan dat de risico's voor verdere prijsstijgingen in de eurozone nog lang niet volledig zijn verdwenen. De loongroei, een belangrijke aanjager van de inflatie, zal volgens hem tegen het einde van het jaar aanzienlijk dalen, maar tegelijkertijd zijn de energieprijzen weer gestegen. Ook de dreiging van Amerikaanse importheffingen op Europese producten zorgt volgens de ING-econoom voor onzekerheid. "Vergeldingstarieven van de EU zouden de inflatie weer doen toenemen, aangezien tarieven doorgaans resulteren in hogere consumentenprijzen", aldus Colijn.

Meer uit Financieel

Syrië sluit miljoenendeal voor versterking haveninfrastructuur

TARTOUS (ANP/RTR) - De Syrische havenautoriteit heeft een deal gesloten ter waarde van 800 miljoen dollar (ruim 684 miljoen euro) met DP World, een van de grootste havenexploitanten ter wereld. Met de overeenkomst moeten de infrastructuur en logistieke diensten van Syrische havens worden versterkt, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

27 minuten geleden
Pauze tegenmaatregelen VS wordt verlengd, zegt Von der Leyen

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.

1 uur geleden
Duitse minister wil actie bij vastlopen handelsgesprekken VS

MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.

2 uur geleden
Econoom: heffing VS raakt Nederlandse economie, meer onzekerheid

DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.

4 uur geleden
WSJ: SpaceX investeert 2 miljard dollar in Musks xAI

NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.

6 uur geleden
Macron wil EU-belangen 'resoluut' verdedigen na nieuw VS-tarief

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".

20 uur geleden
Duitsland vreest dat Trumps tarieven Europa en VS hard treffen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.

21 uur geleden