Indonesië gaat grenzen sluiten wegens coronavirus
JAKARTA (ANP/RTR) - Indonesië laat binnenkort geen buitenlanders meer toe, ook niet op doorreis, om de verspreiding van coronavirus in te dammen. Diplomaten, gasten van overheidsinstellingen en mensen met een vaste verblijfplaats in het land, mogen nog wel het land in. Minister Retno Marsudi (Buitenlandse Zaken) heeft dit dinsdag aangekondigd zonder te melden wanneer de maatregel van kracht wordt.
Indonesië is een geliefde vakantiebestemming. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar eigen zeggen 2 april een extra repatriëringsvlucht geregeld van Bali naar Amsterdam voor gestrande Nederlanders.
Indonesië heeft meer dan 1500 besmettingen geconstateerd. 136 coronapatiënten zijn tot dusver overleden. President Joko Widodo heeft wegens het virus een medische noodtoestand uitgeroepen en zet 22,7 miljard euro extra opzij om de omvang van de gevolgen van het virus te beperken. Het geld is voor zowel medische hulp als economische steunmaatregelen.
De regering wil ook 30.000 van de circa 270.000 gevangenen vervroegd vrijlaten om de overvolle gevangenissen te ontlasten. Volgens waarnemers zitten er in Indonesische penitentiaire inrichtingen twee keer zo veel mensen gevangen als waar die instellingen voor zijn gebouwd.
Meer uit Buitenland
DAMASCUS (ANP/AFP) - Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op posities van het Syrische leger bij Damascus. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zegt dat doelen zijn bestookt bij militair vliegveld Mazzeh. Het zou onder meer gaan om wapendepots.
9 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - De Syrische leider Bashar al Assad heeft ontslag genomen en zijn land verlaten, bevestigt bondgenoot Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt niet waar hij zich nu zou bevinden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - Grote Europese landen reageren verheugd op de val van het regime van de Syrische leider Bashar al Assad. Frankrijk en Duitsland juichen zijn vertrek toe, maar waarschuwen voor extremisme.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - In de kathedraal Notre-Dame in Parijs is voor het eerst sinds de grote brand van 2019 een mis opgedragen. De dienst werd in het gerestaureerde historische bouwwerk geleid door aartsbisschop Laurent Ulrich in aanwezigheid van onder anderen president Emmanuel Macron, staatshoofden en regeringsleiders, 150 bisschoppen en grote donateurs. Er volgt om 18.30 uur nog een mis in de kathedraal die dan voor het publiek toegankelijk is. Er moest wel een zitplaats gereserveerd worden en men rekent op 2500 kerkgangers.
1 uur geledenDOHA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het Syrische regime is ingestort en dat het buurland nieuwe machthebbers krijgt. Hakan Fidan verklaarde op een persconferentie in Doha dat miljoenen ontheemde mensen nu kunnen terugkeren.
2 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP) - De Syrische staatstelevisie heeft een boodschap uitgezonden waarin de overwinning wordt uitgeroepen van de opstandelingen. De in witte tekst geschreven mededeling "overwinning van de Syrische revolutie en de val van het criminele Assad-regime" vulde het scherm.
3 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP/RTR) - De speciale VN-gezant voor Syrië heeft de gebeurtenissen in Syrië een "waterscheiding" genoemd. Geir Pedersen sprak de hoop uit dat nu een nieuwe tijd kan aanbreken van "vrede, verzoening, waardigheid en inclusie voor alle Syriërs". Hij omschreef de slepende burgeroorlog in het land als een "zwarte bladzijde" in de Syrische geschiedenis die diepe littekens heeft achtergelaten.
4 uur geleden