Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indiase premier Modi verliest verkiezingen in cruciale deelstaat

Indiase premier Modi verliest verkiezingen in cruciale deelstaat

CALCUTTA (ANP/RTR) - De hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi is er niet in geslaagd om de verkiezingen in de belangrijke deelstaat West-Bengalen te winnen. Modi's populariteit heeft zwaar te lijden onder de rampzalige wending die de corona-epidemie in de afgelopen maand heeft genomen in India, mede als gevolg van het beleid van Modi's regering.

De premier werd er de afgelopen weken ook geregeld van beschuldigd dat hij meer met de verkiezingen bezig was dan met de coronapandemie. Ook de federale kiescommissie moest het ontgelden, omdat die massale verkiezingsbijeenkomsten heeft toegestaan.

De deelstaatverkiezingen in West-Bengalen zijn uitgelopen in een klinkende overwinning van de TMC, die met name groot is in die specifieke regio, waar ook de miljoenenstad Calcutta ligt. TMC-aanvoerder Mamata Banerjee, de enige vrouwelijke deelstaatpremier in India, kan zich zodoende opmaken voor haar derde termijn. Ondanks de nederlaag, wist premier Modi's BJP wel meer zetels te winnen in West-Bengalen dan in de vorige verkiezingen in de deelstaat. De BJP is er nu de grootste oppositiepartij.

Agressieve campagne

Behalve in West-Bengalen zijn er in vier andere deelstaten verkiezingen geweest. De BJP voerde een agressieve campagne, ondanks de corona-epidemie. De verkiezingen worden alom gezien als een lakmoesproef van de effecten van de tweede coronagolf op de steun voor Modi en zijn rechtse partij. TMC-aanvoerder Banerjee geldt als een fel critica van premier Modi.

In de noordoostelijke deelstaat Assam wist de BJP zijn macht te behouden. In het zuidelijke Tamil Nadu won de grootste regionale oppositiepartij TMK. In Kerala, ook in het zuiden, won de regerende linkse partij en slaagde de coalitie van Modi er niet in om meer zetels te veroveren. In het bijzondere territorium Puducherry won een lokale partij die verbonden is aan Modi's BJP.

Meer uit Buitenland

Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

3 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

3 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

4 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

5 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

5 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

6 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

8 uur geleden