Indiase premier Modi verliest verkiezingen in cruciale deelstaat
CALCUTTA (ANP/RTR) - De hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi is er niet in geslaagd om de verkiezingen in de belangrijke deelstaat West-Bengalen te winnen. Modi's populariteit heeft zwaar te lijden onder de rampzalige wending die de corona-epidemie in de afgelopen maand heeft genomen in India, mede als gevolg van het beleid van Modi's regering.
De premier werd er de afgelopen weken ook geregeld van beschuldigd dat hij meer met de verkiezingen bezig was dan met de coronapandemie. Ook de federale kiescommissie moest het ontgelden, omdat die massale verkiezingsbijeenkomsten heeft toegestaan.
De deelstaatverkiezingen in West-Bengalen zijn uitgelopen in een klinkende overwinning van de TMC, die met name groot is in die specifieke regio, waar ook de miljoenenstad Calcutta ligt. TMC-aanvoerder Mamata Banerjee, de enige vrouwelijke deelstaatpremier in India, kan zich zodoende opmaken voor haar derde termijn. Ondanks de nederlaag, wist premier Modi's BJP wel meer zetels te winnen in West-Bengalen dan in de vorige verkiezingen in de deelstaat. De BJP is er nu de grootste oppositiepartij.
Agressieve campagne
Behalve in West-Bengalen zijn er in vier andere deelstaten verkiezingen geweest. De BJP voerde een agressieve campagne, ondanks de corona-epidemie. De verkiezingen worden alom gezien als een lakmoesproef van de effecten van de tweede coronagolf op de steun voor Modi en zijn rechtse partij. TMC-aanvoerder Banerjee geldt als een fel critica van premier Modi.
In de noordoostelijke deelstaat Assam wist de BJP zijn macht te behouden. In het zuidelijke Tamil Nadu won de grootste regionale oppositiepartij TMK. In Kerala, ook in het zuiden, won de regerende linkse partij en slaagde de coalitie van Modi er niet in om meer zetels te veroveren. In het bijzondere territorium Puducherry won een lokale partij die verbonden is aan Modi's BJP.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie investeert 4,6 miljard euro in Europese baanbrekende projecten die de EU helpen klimaatneutraal te worden. Het gaat bijvoorbeeld om de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen en de productie van hernieuwbare waterstof, zo heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.
37 minuten geledenGENÈVE (ANP) - Haaien, roggen en draakvissen worden steeds meer bedreigd met uitsterven. Tegelijkertijd neemt de handel in haaienvlees en -vinnen, olie uit hun lever en andere afgeleide producten, sterk toe. Natuurbeschermingsorganisatie IUCN signaleert beide trends in haar meest uitgebreide onderzoek naar de dieren in bijna twintig jaar. Volgens het rapport wordt een op de drie soorten op zijn minst in enige mate bedreigd.
38 minuten geledenJERUZALEM (ANP) - Als het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah geen stand houdt, dreigt Israël met een veel grotere oorlog in Libanon. Minister van Defensie Israel Katz zei dinsdag volgens nieuwssite The Times of Israel dat de Israëlische troepen dan veel verder over de grens zullen trekken dan ze de vorige keer hebben gedaan.
43 minuten geledenANTWERPEN (ANP) - Acteur Tom Waes had te veel gedronken toen hij in de nacht van vrijdag op zaterdag betrokken raakte bij een auto-ongeluk in Antwerpen. Dat meldt hij dinsdag in een verklaring aan Belgische media. "Het is een grote, onbegrijpelijke fout, waar ik me verschrikkelijk bij voel. Ik wil dan ook mijn oprechte excuses aanbieden, aan iedereen. Het spijt me verschrikkelijk", aldus Waes.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Bondgenoten van Oekraïne moeten zich minder druk maken over vredesonderhandelingen met Rusland en Oekraïne meer wapens sturen, vindt NAVO-topman Mark Rutte. "Dát is wat we nodig hebben."
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De opgelaaide strijd in Syrië verergert het lijden van miljoenen burgers nog verder, stelt VN-mensenrechtenchef Volker Türk. "Dit is tragisch, omdat velen leven al in ellende sinds het conflict bijna veertien jaar geleden uitbrak."
1 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse Tweede Kamer stemt woensdag over moties van wantrouwen tegen premier Michel Barnier. Franse media melden dat het debat over de moties om 16.00 uur begint en er wordt drie uur later een stemming verwacht. Het links-radicale Nieuwe Volksfront en de rechts-radicale Rassemblement National (RN) willen de regering ten val brengen, omdat ze het niet eens zijn met het begrotingsvoorstel voor 2025. Barnier heeft de beoogde wetgeving met een soort noodwet zonder stemming in het parlement doorgedrukt. De enige manier die het parlement dan nog heeft om Barniers begrotingsplannen tegen te houden, is een motie van wantrouwen om de regering ten val te brengen.
1 uur geleden