Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF-econoom: veel landen kunnen te snelle steunafbouw niet aan

IMF-econoom: veel landen kunnen te snelle steunafbouw niet aan

LONDEN (ANP) - Veel economieën kunnen zich een te snelle afbouw van de coronasteunmaatregelen zoals de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve mogelijk gaat doen niet veroorloven. Als de Fed namelijk net als na de financiële crisis in 2013 de steun eerder dan verwacht gaat afbouwen, leidt dit tot een sterke stijging van de leenkosten wereldwijd. Vooral opkomende landen kunnen zich die hogere leenkosten niet permitteren, waarschuwt hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Gita Gopinath in de Britse zakenkrant Financial Times.

Gopinath zegt dat landen met lage en middeninkomens onevenredig zwaar hebben geleden onder de coronacrisis. "Ze worden op veel verschillende manieren geraakt en daarom kunnen ze zich geen situatie veroorloven waarin de financiële markten een soort zenuwtrek krijgen van de grote centrale banken."

De opmerkingen van Gopinath volgen op die van Fed-voorzitter Jerome Powell, die vrijdag in een toespraak aangaf dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is voor de Fed om dit jaar te beginnen met het terugschroeven van het obligatieopkoopprogramma ter waarde van 120 miljard dollar door de verdere uitrol van vaccins in combinatie met steeds sterkere macro-economische cijfers.

Toeleveringsketen

Verder zijn ook de consumentenprijzen in de VS omhoog gegaan, geholpen door een grote vraag naar producten en problemen in de toeleveringsketen. Daardoor is bij bepaalde goederen een acuut tekort ontstaan. "Wij maken ons zorgen over een scenario waarin de inflatie veel sterker oploopt dan verwacht. Dat zou een veel snellere normalisering van het monetaire beleid in de VS vereisen", aldus de IMF-econoom.

Het IMF berekende in juli dat tegen 2025 zo'n 4,5 miljard dollar (3,8 miljard euro) van het mondiale bruto binnenlands product (bbp) zou kunnen worden weggevaagd door wat Gopinath een "double whammy" noemt. Dat is een combinatie van aan de ene kant mogelijk nieuwe besmettingsgolven in opkomende markten, die moeite hebben gehad om toegang te krijgen tot vaccins. Aan de andere kant normaliseren de Verenigde Staten hun monetaire beleid, waardoor de leenkosten wereldwijd toenemen.

Volgens het Institute of International Finance is de gemiddelde overheidsschuld in grote opkomende economieën gestegen van 52,2 procent van het bbp tot 60,5 procent in 2020. Dat was de grootste stijging ooit en hielp landen de pandemie te doorstaan.

Meer uit Financieel

Bloomberg: China heft verbod op Boeing-leveringen op na deal

BEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.

4 minuten geleden
Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

1 uur geleden
ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

2 uur geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

9 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

9 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

11 uur geleden