
Hongkongers krijgen minder inspraak bij samenstelling lokale raad
HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Het parlement in Hongkong heeft besloten dat minder leden van de districtsraden voortaan direct door het volk worden gekozen. Daarmee wil de stadstaat een herhaling van de vorige verkiezingen in 2019 voorkomen, toen het zogeheten prodemocratische kamp bijna alle zetels bemachtigde en daarmee een historische verkiezingswinst behaalde.
"We moeten de mazen dichten en die anti-Chinese en destabiliserende krachten volledig uitsluiten", zei de Hongkongse leider John Lee na de stemming. Slechts 20 procent van de leden wordt bij de verkiezingen in november rechtstreeks gekozen. In 2019 was dat nog meer dan 90 procent. De regering heeft grote invloed op naar wie de rest van de zetels gaan. Voor kandidaten van de districtsraden gelden dit jaar ook strengere regels voor deelname.
Politici die zich inzetten voor meer democratie en kritisch zijn over de regering in Beijing, wonnen bij de vorige verkiezingen 388 van de 452 beschikbare zetels. De vorige stembusgang viel toen samen met het hoogtepunt van de vele betogingen tegen de toenemende Chinese invloed in Hongkong, een speciale regio binnen China. Die protestgolf eindigde met de invoering van een veiligheidswet.
De nationale veiligheidswet trof ook de prodemocratische oppositie in Hongkong. De wetgeving heeft geleid tot de ontbinding van politieke partijen en arrestaties van oud-parlementariërs en districtsleden. Ook zijn veel politici opgestapt en hebben prodemocratische groeperingen zichzelf opgeheven. De belangrijkste activisten in Hongkong zijn in de afgelopen jaren vastgezet of naar het buitenland gevlucht.
De Hongkongse politie heeft maandag voor het eerst tipgeld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestaties van acht naar het buitenland uitgeweken activisten. De dissidenten zouden de veiligheidswet hebben overtreden. Vijf mensen zijn woensdag en donderdag in Hongkong opgepakt vanwege vermeende banden met de gevluchte activisten. De politie sluit meer arrestaties niet uit.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
46 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden