
Hoeveelheid restafval op Tholen moet omlaag
THOLEN - De gemeenteraad van Tholen voelt er niets voor om het restafval te laten nascheiden. Liever zet men in op op betere scheiding door Tholenaren van plastic, blik en drankkartons. Voor de toekomst zou het apart inzamelen van luiers een optie kunnen zijn. Dit gebeurt nu alleen nog in Stavenisse.
De gemeente Tholen had het streven om in 2020 te zitten op minder dan honderd kilo restafval per week. Dit streven is niet behaald en om die reden wordt het afvalbeleid nu extra onder de loep genomen. Het contract met AVR wordt voor de komende vijf jaar voortgezet, net als in de andere aangesloten Zeeuwse gemeenten. Wel moest de gemeente Tholen de keuze maken of dit met of zonder na scheiden van het PMD-verpakkingen (Plastic, Metaalverpakkingen en Drankkartons) uit het restafval is. De andere aangesloten gemeenten kiezen ervoor om het scheiden van plastic, blik en drankkartons op het bordje van de inwoners te leggen en dat lijkt de gemeenteraad van Tholen ook de beste optie. De gemeente Reimerswaal is namelijk gestopt met nascheiding en stapt terug naar bronscheiding. De gemeente Terneuzen, Noord-Beveland en Borsele kiezen er nog voor om met de ‘pilot nascheiden’ door te gaan tot in ieder geval de einddatum van het contract eind 2027.
Quotum
“Als gemeente hebben we nog steeds de opgave om Van Afval Naar Grondstof (VANG)-doelstellingen te realiseren. De landelijke VANG doelstelling van 100 kg restafval per inwoner per jaar waar we al sinds 2020 hadden willen staan is nog niet gehaald. De gemeente Tholen zal samen met de inwoners stappen moeten zetten om de hoeveelheid fijn huishoudelijk restafval en grofhuishoudelijk restafval te verminderen”, zo zegt men. “Het uiteindelijk gewenste resultaat is dat we onze burger de faciliteiten bieden om gemotiveerd en zelfstandig hun afval- en grondstoffen te kunnen aanleveren. Dit tegen zo laag mogelijke kosten en met een zo’n hoog mogelijk milieurendement.”
Zelf wegbrengen
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag besloot de gemeenteraad van Tholen om voor het verpakkingsafval (PMD) de huidige methode te blijven gebruiken. “We blijven dus kiezen voor het inzamelen van restafval via volume sturing/laag frequent inzamelen”, aldus de raad. Dit geeft de gemeente Tholen de mogelijkheid om in de toekomst DIFTAR in te voeren waarbij de vervuiler betaalt voor de hoeveelheid restafval. Ook het eventueel overstappen op ‘omgekeerd inzamelen’, waarbij mensen hun afval zelf wegbrengen, blijft een optie. “Uit onderzoek en uit ervaring is gebleken dat momenteel in Tholen het scheidingsrendement hoger is dan bij nascheidingsgemeenten.”
Luiers
Hoe dan ook wil Tholen de focus verder toespitsen op scheiden van GFT uit het restafval. “De proef afval scheiden in Stavenisse waarbij we kiezen voor meer service op de GFT inzameling (wekelijks in de zomer periode) en het verder doorvoeren van de frequentie- en volumeprikkel voor restafval (inzameling 1 keer per zes weken) is daar een voorloper van. Tevens is bij deze proef gekozen om extra service in te zetten op de luierinzameling. In de toekomst zijn er zeer waarschijnlijk mogelijkheden om de grondstoffen uit de luiers te recyclen”, aldus de raad. Op korte termijn wordt de proef geëvalueerd.
Meer uit Tholen
THOLEN - Tholen zet dit jaar een actieve aanpak in tegen de Aziatische hoornaar om overlast voor inwoners en schade aan de agrarische sector te voorkomen. Het college investeert 9.800 euro in materialen die hierbij kunnen helpen.
23 minuten geledenTHOLEN - Zestien ateliers openen komende zaterdag hun deuren tijdens de Open Atelierroute Tholen. Van 11.00 tot 16.30 uur kunnen mensen de werkplekken van lokale kunstenaars bezoeken en hun werk bewonderen.
14 uur geledenTHOLEN - Dit jaar viert Stichting Anthonie Keldermans Concerten haar 25-jarig jubileum. Wat begon met een historisch orgel in de hal van oude stadhuis is uitgegroeid tot twee jaarlijkse concertseries in Tholen. Oprichter en artistiek leider Jan de Viet blikt terug op het ontstaan, de muzikale visie en de betekenis van een kwart eeuw kamermuziekconcerten.
17 uur geledenSINT-ANNALAND/THOLEN - Stadlander heeft de nieuwbouwplannen gepresenteerd voor Tholen en Sint-Annaland. In totaal worden 59 verouderde woningen gesloopt en 63 duurzame, toekomstbestendige woningen teruggebouwd. Volgens woningcorporatie Stadlander waren de eerste reacties van bewoners positief.
21 uur geledenMOERDIJK/THOLEN - De Haringvlietbrug (A29) is dit weekend in beide richtingen afgesloten. Rijkswaterstaat voert werkzaamheden uit aan het brugdek. Weggebruikers moeten rekening houden met een omleiding en een vertraging die kan oplopen tot 60 minuten.
1 dag geledenSINT-MAARTENSDIJK - Na bijna dertig jaar is B. van 't H. uit Sint-Maartensdijk op vrije voeten. De rechtbank in Middelburg heeft besloten dat hij niet meer onder tbs hoeft te blijven. De inmiddels 80-jarige man kreeg in 1995 een celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op Carla Aarts.
1 dag geledenSINT-MAARTENSDIJK - Ze stond liever in de schaduw, maar op 26 april kreeg mevrouw Potter-Koopman uit Sint-Maartensdijk alle aandacht die ze al die jaren probeerde te vermijden: ze werd verrast met een Koninklijke onderscheiding.
1 dag geleden