
Hoekstra doet navraag in Polen over witwaszaak ING
DEN HAAG (ANP) - Nederland klopt aan bij de autoriteiten in Polen voor meer informatie over de witwaszaak bij een dochterbedrijf van ING in dat land. De zaak valt buiten de bevoegdheid van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB), zegt minister Wopke Hoekstra.
Volgens gelekte documenten zou de Poolse dochter van ING klanten jarenlang de gelegenheid hebben gegeven dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. De Tweede Kamer wilde daarover opheldering van Hoekstra tijdens het wekelijkse vragenuur. "Dit is een vorm van witteboordencriminaliteit die mensen niet begrijpen", aldus PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.
Hoekstra heeft gesproken met ING, en ook met DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar veel van de antwoorden op zijn vragen moeten dus uit Polen komen. Hij gaat daarover contact opnemen met zijn Poolse collega, belooft hij.
Levensgroot probleem
De zaak toont volgens de minister nog maar eens aan dat witwassen "een levensgroot probleem" is dat niet bij de landsgrenzen ophoudt. Nederland zet zich al langer in voor een aanpak in Europees verband, en zal daar volgens de minister naar aanleiding van deze zaak opnieuw aandacht voor vragen in Brussel.
ING moest diep door het stof en beloofde beterschap toen de bank in 2018 voor gebrekkig witwastoezicht een boete kreeg van 775 miljoen euro. De kwestie in Polen dateert van voor die tijd, zei de bank eerder al en Hoekstra bevestigde dat. Hij sprak van "een relatief oude casus", en heeft de indruk "dat men bij ING echt wel inziet dat het anders moet".
Hoekstra verwacht overigens dat de komende "maanden en jaren" wel meer "ellende" met betrekking tot witwassen aan het licht zal komen. "Hoe meer stoeptegels wij oplichten, hoe meer van dit soort dingen we zullen vinden. Dat zal de realiteit zijn de komende periode."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.
41 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat vanaf dinsdag formeel verder onder de nieuwe merknaam ASN Bank. De staatsbank maakte in december al bekend dat afscheid wordt genomen van de dochtermerken SNS, RegioBank en BLG Wonen en dat het bedrijf dan doorgaat met de merknaam ASN Bank.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft de overname afgerond van de Duitse bank Hauck Aufhäuser Lampe (HAL). Daardoor wordt Bethmann Bank, de vermogensbeheertak van ABN AMRO in Duitsland, daar een van de grootste bankspelers voor vermogende particuliere klanten en familiebedrijven.
1 uur geledenZEIST (ANP) - De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn voor het eerst in twaalf maanden tijd verbeterd. Zo kwamen er meer orders binnen, onder andere uit het buitenland. Ook steeg de werkgelegenheid licht en hadden ondernemingen in de industrie minder last van prijsstijgingen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) op basis van haar maandelijkse enquête.
1 uur geleden