Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstandigheden industrie voor het eerst in jaar tijd verbeterd

Omstandigheden industrie voor het eerst in jaar tijd verbeterd

ZEIST (ANP) - De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn voor het eerst in twaalf maanden tijd verbeterd. Zo kwamen er meer orders binnen, onder andere uit het buitenland. Ook steeg de werkgelegenheid licht en hadden ondernemingen in de industrie minder last van prijsstijgingen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) op basis van haar maandelijkse enquête.

De graadmeter van de Nevi voor de stand van zaken in de industrie steeg in juni naar 51,2, tegen 49 in mei. Ieder cijfer boven de 50 wijst op groei van de bedrijvigheid in de industrie.

De ontwikkeling is opvallend, want de Verenigde Staten zijn onder president Donald Trump nog altijd verwikkeld in handelsconflicten met de Europese Unie en andere grote handelspartners. Econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO stelt dat de verbetering mogelijk te danken is aan "voorzichtig herstel" van de Duitse industrie.

Auto's en machines

"Duitsland is de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie. Zo levert Nederland onder andere onderdelen voor auto's en machines. De Duitse industrie kan verder herstellen dankzij de honderden miljarden die de nieuwe Duitse coalitie wil uitgeven aan infrastructuur en defensie", zegt Swart. Een andere verklaring is volgens hem dat de dip in de chipmarkt mogelijk voorbij is, geholpen door investeringen in nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Volgens de Nevi, die maandelijks onderzoek doet onder ongeveer 350 inkoopmanagers, kijken bedrijven in de Nederlandse industrie ook positiever vooruit. Ze verwachten het komende jaar meer vraag naar hun producten uit het buitenland. Ook zijn ze optimistischer over investeringen, uitbreidingsplannen en nieuwe producten die op de markt komen.

Het nieuws over de verbeterde omstandigheden komt op dezelfde dag dat bedrijven en vakbonden aandacht vragen voor de in hun ogen nadelige positie van de Nederlandse industrie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland slaan met toeters, alarmen en omroepsystemen om 12.00 uur alarm over hoge energiekosten en nationale belastingen die industriebedrijven in Nederland op achterstand zouden zetten ten opzichte van concurrenten over de grens. Meerdere internationale industriebedrijven kondigden onlangs aan vestigingen in Nederland te sluiten, waarmee honderden banen verloren gaan.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone loopt iets op tot 2 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

47 minuten geleden
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

58 minuten geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

2 uur geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

2 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan tweede jaarhelft

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

3 uur geleden
TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.

3 uur geleden
Energiebedrijven gedagvaard voor massaclaim over prijsverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.

3 uur geleden