Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

GRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

Tot nu waren er geen nadelige effecten bekend van een te hoge doses B12. Wel is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven. Het gaat bijvoorbeeld om neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.

"Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter’. De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar", stellen de onderzoekers.

Supplementen

B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, zenuwcellen en DNA. Daarom kan een tekort ervan leiden tot onder meer bloedarmoede. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en melk.

De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. Bij het onderzoek waren meer dan 5500 mensen betrokken. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Jama Network Open.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Zomervliegje 2 maanden geleden
Het Universitair Medisch Centrum Groningen komt terug op een eerdere waarschuwing. Mensen met een tekort aan vitamine B12 moeten juist wél supplementen blijven gebruiken, zeggen de onderzoekers nu. Een waarschuwing voor te veel vitamine B12? Hoe zit het eigenlijk met dit supplement? Dit moet je weten Lees verder Begin deze week meldden onderzoekers van het UMCG dat een overdaad aan B12-supplementen schadelijk kan zijn. Op die conclusie volgde een golf van kritiek. Het UMCG past haar advies aan. „De waarschuwing heeft voor onduidelijkheid gezorgd, en leidde tot vragen en onrust bij patiënten en behandelaars. Dat is nooit onze bedoeling geweest.” B12 en vroegtijdige sterfte Het onderzoek van de UMCG liet zien dat mensen met veel vitamine B12 in hun lichaam vaker vroegtijdig sterven. Een overdosering van B12 kan dus leiden tot grotere sterfte, concludeerden de onderzoekers. Of dat laatste klopt, is nog maar de vraag. Of de aanwezigheid van bovengemiddeld veel B12 ook de óórzaak is van de hogere sterfte is namelijk niet onderzocht. UMCG: Meer onderzoek is nodig Het UMCG schrijft: „Meer onderzoek is nodig om te weten of, en zo ja hoe, hoge vitamine B12-spiegels een oorzakelijke relatie met voortijdige sterfte hebben.” Mensen die van hun arts extra B12 moeten gebruiken, moeten dat vooral blijven doen. FIJN ALS ARTIKELEN RECTIFICEERT WORDEN!!

Meer uit Technologie

Onderzoek: angst is in zweet terug te vinden

UTRECHT (ANP) - Angstzweet heeft een andere chemische samenstelling dan zweet dat vrijkomt bij andere emoties. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht vastgesteld.

3 weken geleden
Onderzoekprogramma moet arme Rotterdamse kinderen helpen

ROTTERDAM (ANP) - Wetenschappers en hulpverleners gaan samenwerken om te achterhalen hoe ze Rotterdamse kinderen die in armoede leven beter kunnen helpen dan nu het geval is. In Rotterdam groeit een op de vijf kinderen in armoede op, stelt de gemeente. "Hierdoor kunnen ze last hebben van stress en schaamte en raken ze soms in een sociaal isolement."

1 maand geleden
Onderzoek: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

LEIDEN (ANP) - Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.

1 maand geleden
'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

1 maand geleden
Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

1 maand geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

1 maand geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

1 maand geleden