Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote belegger wil snel weer fysieke aandeelhoudersvergadering

Grote belegger wil snel weer fysieke aandeelhoudersvergadering

AMSTERDAM (ANP) - Grote beleggers willen dat aandeelhoudersvergaderingen bij bedrijven zo snel als mogelijk is weer fysiek worden gehouden. Door de coronacrisis waren veel van de bijeenkomsten de afgelopen tijd virtueel. Maar op die onlinevergaderingen was het, mede door gebrekkige techniek, minder goed mogelijk een weerwoord te laten klinken.

Beursgenoteerde bedrijven geven tijdens de jaarlijkse vergaderingen een toelichting op de prestaties en het gevoerde beleid. Volgens Eumedion, belangenbehartiger van institutionele beleggers, ontbrak het bij veel bijeenkomsten aan enige vorm van echte discussie. De organisatie kwam vrijdag met zijn evaluatie van de jaarlijkse vergaderingen van bedrijven, eerder dit jaar.

Op de aandeelhoudersvergaderingen domineerde het onderwerp corona en de impact van de crisis op de korte en lange termijn. Verder ging het veel over klimaatverandering en over de beloningen van bestuurders. Dit laatste punt was volgens Eumedion als stempunt niet onomstreden. In totaal leverden 43 voorstellen tijdens de afgelopen aandeelhoudersvergaderingen meer dan 20 procent aan tegenstemmen op. Bijna de helft daarvan betrof dit onderwerp.

Van de aandeelhoudersvergaderingen waarbij toelichting werd gegeven over de prestaties in coronajaar 2020, werd 82 procent puur virtueel gehouden. In 14 procent van de gevallen ging het om een fysieke vergadering. De overige 4 procent betrof een tussenvorm. In 45 procent van de virtuele vergaderingen konden aandeelhouders live stemmen. Bij 41 procent van de onlinebijeenkomsten konden aandeelhouders live vragen stellen. Eumedion concludeert dat bij de meerderheid van de vergaderingen het aan enige vorm van live-interactie ontbrak.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

16 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

17 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

21 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden