Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven scharen zich achter groene ambities EU

Grote bedrijven scharen zich achter groene ambities EU

BRUSSEL (ANP) - Een groep van 40 Europese bedrijven en Europarlementariërs roept de Europese Commissie op om de capaciteit van hernieuwbare energie in de Europese Unie drastisch op te voeren. In een open brief aan voorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans, die belast is met klimaat, schrijven ze dat "een enorme versnelling van de inzet van hernieuwbare energie in de industrie" noodzakelijk is om van de ambitieuze Europese klimaatplannen een succes te kunnen maken.

De EU wil het eerste grote economische blok worden dat tegen 2050 klimaatneutraal is. Op weg daarnaartoe moet de gemiddelde uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent worden teruggebracht ten opzichte van 1990, hebben de EU-landen afgesproken. Timmermans presenteert woensdag een pakket van twaalf wetsvoorstellen, Fit for 55 getiteld, om ervoor te zorgen dat dit doel ook wordt gehaald. Daarbij moet hernieuwbare energie goed zijn voor 38 tot 40 procent van het energieverbruik.

Veel bedrijven in de EU zijn bereid om de daad bij het woord te voegen en dat moet de Europese Commissie ook doen, aldus de ondertekenaars van de brief. Ze roepen het dagelijks EU-bestuur op meer ambitie te tonen. Onder de briefschrijvers zijn de bazen van grote bedrijven als Shell, TotalEnergies, BASF, Allianz, Volvo, ThyssenKrupp en Siemens. Ze willen dat belemmeringen voor de integratie van schone energie worden weggenomen. Ook knelpunten bij het transporteren van stroom tussen lidstaten zijn een punt van aandacht.

Belangrijk signaal

"Zonder krachtig beleid en grotere investeringen loopt de regio het risico dat emissiereducties worden uitgesteld. Dit ondermijnt de geloofwaardigheid en tast het concurrentievermogen aan", aldus de ondertekenaars. Ze waarschuwen dat wereldwijd de concurrenten snel vooruitgaan. "We mogen niet achterblijven."

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), een van de initiatiefnemers en ondertekenaars: "Dit is een belangrijk signaal aan de commissie. De komende jaren zijn cruciaal om de industrie echt te verduurzamen, door middel van elektrificatie. Hiervoor is echter een gigantische hoeveelheid duurzame energie nodig. De doelen daarvoor zijn nu nog te slap en misschien nog wel belangrijker: een echte groene strategie ontbreekt."

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

3 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

5 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

7 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

8 uur geleden