Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse premier erkent fouten bij bestrijding bosbranden

Griekse premier erkent fouten bij bestrijding bosbranden

ATHENE (ANP/DPA/RTR) - De bestrijding van de bosbranden in Griekenland had beter gekund, erkende premier Kyriakos Mitsotakis woensdag in debat met het parlement. Volgend jaar worden meer blusvliegtuigen de lucht in gestuurd en er komt een nieuwe autoriteit die de inzet van hulptroepen beter moet coördineren.

Het vuur verwoestte afgelopen zomer tijdens verzengende hittegolven delen van onder meer het eiland Evia en bedreigde ook de buitenste rand van de Griekse hoofdstad Athene. Sinds begin augustus braken gemiddeld zestig branden per dag uit, die meer dan 100.000 hectare aan bossen en struikgewas in de as legden.

"We waren goed voorbereid, maar niet goed genoeg om om te gaan met dit fenomeen", zei Mitsotakis. Hij verzekerde dat de regering de gebeurtenissen tot in detail gaat onderzoeken om te voorkomen dat fouten worden herhaald. Hij onderstreepte nog eens dat er een hoop moet veranderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Het evacuatiesysteem waarbij bewoners via sms worden gewaarschuwd heeft er aan bijgedragen dat er geen slachtoffers zijn gevallen, aldus de premier. Hij herhaalde dat iedereen wiens huis is beschadigd hulp krijgt. Mitsotakis bedankte de 23 landen die hebben geholpen bij de brandbestrijding.

Meer uit Buitenland

Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

5 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

6 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

7 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

8 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

9 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

9 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

11 uur geleden