Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse premier erkent fouten bij bestrijding bosbranden

Griekse premier erkent fouten bij bestrijding bosbranden

ATHENE (ANP/DPA/RTR) - De bestrijding van de bosbranden in Griekenland had beter gekund, erkende premier Kyriakos Mitsotakis woensdag in debat met het parlement. Volgend jaar worden meer blusvliegtuigen de lucht in gestuurd en er komt een nieuwe autoriteit die de inzet van hulptroepen beter moet coördineren.

Het vuur verwoestte afgelopen zomer tijdens verzengende hittegolven delen van onder meer het eiland Evia en bedreigde ook de buitenste rand van de Griekse hoofdstad Athene. Sinds begin augustus braken gemiddeld zestig branden per dag uit, die meer dan 100.000 hectare aan bossen en struikgewas in de as legden.

"We waren goed voorbereid, maar niet goed genoeg om om te gaan met dit fenomeen", zei Mitsotakis. Hij verzekerde dat de regering de gebeurtenissen tot in detail gaat onderzoeken om te voorkomen dat fouten worden herhaald. Hij onderstreepte nog eens dat er een hoop moet veranderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Het evacuatiesysteem waarbij bewoners via sms worden gewaarschuwd heeft er aan bijgedragen dat er geen slachtoffers zijn gevallen, aldus de premier. Hij herhaalde dat iedereen wiens huis is beschadigd hulp krijgt. Mitsotakis bedankte de 23 landen die hebben geholpen bij de brandbestrijding.

Meer uit Buitenland

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

4 minuten geleden
Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

GRINDAVIK (ANP) - Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

1 uur geleden
Israël: 75 procent van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza in handen, meldt de Nationale Veiligheidsadviseur van Israël. Hij zegt dat Israël uiteindelijk de volledige controle krijgt over deze zogeheten Philadelphi-corridor.

1 uur geleden
Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

2 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

2 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

4 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

4 uur geleden