Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL wil dat Nederland alsnog tekent voor einde fossiele subsidies

GL wil dat Nederland alsnog tekent voor einde fossiele subsidies

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil dat Nederland alsnog zijn handtekening zet onder een verklaring waarin landen beloven dat zij uiterlijk volgend jaar stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. De partij dient daartoe donderdag een voorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De verklaring, een Brits initiatief, wordt donderdag door waarschijnlijk zo'n twintig landen ondertekend op de klimaattop in Glasgow. Dat Nederland daar vooralsnog niet bij is, heeft te maken met de demissionaire status van het kabinet, liet het ministerie van Financiën eerder weten.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het "onacceptabel" dat Nederland de verklaring niet tekent. "De klimaatcrisis wacht niet tot Nederland eindelijk eens een nieuw kabinet heeft", zegt hij. "Mooie woorden zijn niets waard zonder daden." Demissionair premier Mark Rutte riep eerder deze week in Glasgow nog luidkeels om meer actie tegen klimaatverandering.

Niet fraai

Het is alleen al daarom "op zijn zachtst gezegd niet fraai" dat Nederland niet meedoet, vindt ook PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. Dat het kabinet demissionair is maakt volgens hem niets uit, omdat "een hele dikke Kamermeerderheid" vindt dat Nederland meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Thijssen vermoedt ook eigenlijk dat bij de premier eerder de belangen van de olie- en gasindustrie een rol spelen dan de demissionaire status van het kabinet. "Daar is weer de fossiele Rutte die we kennen", aldus de PvdA'er.

Modderfiguur

De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland een "modderfiguur" slaat. "Altijd als puntje bij paaltje komt haakt Nederland af", zegt Kamerlid Christine Teunissen. Ons land tekent volgens haar wel mee bij vrijblijvende afspraken, maar niet als het echt concreet wordt. "Het is pappen en nathouden zoals we van Rutte gewend zijn."

Ook Teunissen heeft geen goed woord over voor het argument dat het kabinet demissionair is. "Het is crisis, dus moeten we nu handelen. Glasgow is de laatste kans om nog een leefbare aarde over te houden."

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

5 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

19 uur geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

19 uur geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

22 uur geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

23 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden