
GL wil dat Nederland alsnog tekent voor einde fossiele subsidies
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil dat Nederland alsnog zijn handtekening zet onder een verklaring waarin landen beloven dat zij uiterlijk volgend jaar stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. De partij dient daartoe donderdag een voorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De verklaring, een Brits initiatief, wordt donderdag door waarschijnlijk zo'n twintig landen ondertekend op de klimaattop in Glasgow. Dat Nederland daar vooralsnog niet bij is, heeft te maken met de demissionaire status van het kabinet, liet het ministerie van Financiën eerder weten.
GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het "onacceptabel" dat Nederland de verklaring niet tekent. "De klimaatcrisis wacht niet tot Nederland eindelijk eens een nieuw kabinet heeft", zegt hij. "Mooie woorden zijn niets waard zonder daden." Demissionair premier Mark Rutte riep eerder deze week in Glasgow nog luidkeels om meer actie tegen klimaatverandering.
Niet fraai
Het is alleen al daarom "op zijn zachtst gezegd niet fraai" dat Nederland niet meedoet, vindt ook PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. Dat het kabinet demissionair is maakt volgens hem niets uit, omdat "een hele dikke Kamermeerderheid" vindt dat Nederland meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.
Thijssen vermoedt ook eigenlijk dat bij de premier eerder de belangen van de olie- en gasindustrie een rol spelen dan de demissionaire status van het kabinet. "Daar is weer de fossiele Rutte die we kennen", aldus de PvdA'er.
Modderfiguur
De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland een "modderfiguur" slaat. "Altijd als puntje bij paaltje komt haakt Nederland af", zegt Kamerlid Christine Teunissen. Ons land tekent volgens haar wel mee bij vrijblijvende afspraken, maar niet als het echt concreet wordt. "Het is pappen en nathouden zoals we van Rutte gewend zijn."
Ook Teunissen heeft geen goed woord over voor het argument dat het kabinet demissionair is. "Het is crisis, dus moeten we nu handelen. Glasgow is de laatste kans om nog een leefbare aarde over te houden."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) moet duidelijk laten zien dat ze gemeentebestuurders steunt bij protesten over asielzoekerscentra (azc's), vindt Queeny Rajkowski van coalitiepartij VVD. Het hoort volgens het liberale Kamerlid bij de taak van de minister om haar gezicht te laten zien bij vergaderingen in bijvoorbeeld de gemeenteraad of de wijk. De afgelopen maanden liepen bijeenkomsten over azc's uit de hand in meerdere gemeenten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reclame gericht op kinderen tot achttien jaar moet verboden worden, vinden CDA en NSC. Kamerlid Harmen Krul (CDA) bevestigt na berichtgeving van RTL dat de twee partijen daar donderdag voor zullen pleiten in een debat.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Drie van de vier partijen die het kabinet hielpen de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te loodsen zijn "verbolgen" over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de voorjaarsnota staan. CDA, ChristenUnie en SGP zeggen in een debat met onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) verbaasd te zijn over die bezuinigingen.
1 dag geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) heeft kritiek van de Europese Commissie op zijn plannen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen nog niet opgelost. Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas van Duurzaam Transport heeft vorige week een brief naar Madlener gestuurd met de opdracht om "tekortkomingen" in zijn plannen aan te pakken, meldt een van zijn woordvoerders.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) mag de opvang van zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne beëindigen, oordeelt de Raad van State in drie uitspraken. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het gaat hierbij om mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die zijn gevlucht nadat het land werd binnengevallen door Rusland in 2022. Zij kregen net als de gevluchte Oekraïners tijdelijke bescherming in Nederland.
1 dag geleden