
GL wil dat Nederland alsnog tekent voor einde fossiele subsidies
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil dat Nederland alsnog zijn handtekening zet onder een verklaring waarin landen beloven dat zij uiterlijk volgend jaar stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. De partij dient daartoe donderdag een voorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De verklaring, een Brits initiatief, wordt donderdag door waarschijnlijk zo'n twintig landen ondertekend op de klimaattop in Glasgow. Dat Nederland daar vooralsnog niet bij is, heeft te maken met de demissionaire status van het kabinet, liet het ministerie van Financiën eerder weten.
GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het "onacceptabel" dat Nederland de verklaring niet tekent. "De klimaatcrisis wacht niet tot Nederland eindelijk eens een nieuw kabinet heeft", zegt hij. "Mooie woorden zijn niets waard zonder daden." Demissionair premier Mark Rutte riep eerder deze week in Glasgow nog luidkeels om meer actie tegen klimaatverandering.
Niet fraai
Het is alleen al daarom "op zijn zachtst gezegd niet fraai" dat Nederland niet meedoet, vindt ook PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. Dat het kabinet demissionair is maakt volgens hem niets uit, omdat "een hele dikke Kamermeerderheid" vindt dat Nederland meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.
Thijssen vermoedt ook eigenlijk dat bij de premier eerder de belangen van de olie- en gasindustrie een rol spelen dan de demissionaire status van het kabinet. "Daar is weer de fossiele Rutte die we kennen", aldus de PvdA'er.
Modderfiguur
De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland een "modderfiguur" slaat. "Altijd als puntje bij paaltje komt haakt Nederland af", zegt Kamerlid Christine Teunissen. Ons land tekent volgens haar wel mee bij vrijblijvende afspraken, maar niet als het echt concreet wordt. "Het is pappen en nathouden zoals we van Rutte gewend zijn."
Ook Teunissen heeft geen goed woord over voor het argument dat het kabinet demissionair is. "Het is crisis, dus moeten we nu handelen. Glasgow is de laatste kans om nog een leefbare aarde over te houden."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten commercialisering in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Compensatie voor woningcorporaties is voor NSC een "voorwaarde" om een huurbevriezing voor twee jaar te steunen. Dat heeft NSC-Kamerlid Merlien Welzijn gezegd in een debat over volkshuisvesting. Die compensatie moet er zo uitzien dat het doel blijft staan om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, waarvan ongeveer een derde sociale huur, aldus Welzijn.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) belooft de Tweede Kamer over anderhalve week in een brief te informeren over verkeerde registraties van honderden namen van verdachten. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn daardoor mogelijk onschuldige burgers veroordeeld of hebben daders hun straf ontlopen. De NSC-bewindsman is "doordrongen van de ernst van de situatie" en belooft de Tweede Kamer hierover eind mei te informeren in een brief.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woningcorporatiekoepel Aedes en 230 corporaties starten een kort geding vanwege de huurbevriezing. Ze willen bij de rechtbank in Den Haag afdwingen dat het kabinet de afspraken voor meer woningbouw nakomt. Eerder deze maand sommeerde Aedes woonminister Mona Keijzer om de afspraken na te komen en de huurbevriezing voor dit en volgend jaar terug te draaien. Maar de minister gaat door met haar wetsvoorstel.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.
8 uur geleden