Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen definitief besluit Hooggerechtshof over onschendbaarheid Trump

Geen definitief besluit Hooggerechtshof over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het Hooggerechtshof kan een president aanspraak maken op "absolute" presidentiële onschendbaarheid voor handelingen die hij vanuit zijn grondwettelijke taak als president uitvoert, maar niet voor handelingen als privépersoon.

De vraag die nu bij de lagere rechtbank ligt, is in welke rol Trump probeerde de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden. Hij zou volgens de aanklagers als eerste president in de Amerikaanse geschiedenis hebben geprobeerd een vreedzame machtsoverdracht te dwarsbomen. De Republikein hield na de verkiezingswinst van Joe Biden zonder bewijs vol dat er fraude was gepleegd en dat hij de echte winnaar was.

Een lagere rechtbank oordeelde eerder al dat Trump in deze zaak helemaal geen aanspraak kon maken op onschendbaarheid. Die uitspraak is nu vernietigd door het Hooggerechtshof, dat gedomineerd wordt door conservatieve rechters. De zes conservatieve magistraten stemden in met het oordeel, de drie progressieve niet.

Vertraging

Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de rechtszaak verdere vertraging oploopt en het proces niet zal beginnen voor de presidentsverkiezingen in november. Trump probeert dan opnieuw in het Witte Huis te komen en neemt het weer op tegen Biden.

Trump beschouwt de uitspraak als een grote overwinning, maar de progressieve rechters niet. Volgens rechter Sonia Sotomayor heeft het besluit grote gevolgen voor de positie van presidenten. "De beslissing van vandaag om voormalige presidenten strafrechtelijke immuniteit te geven, verandert het instituut van het presidentschap", schrijft ze volgens internationale media in een afwijkende opinie van de uitspraak. Die is ook gesteund door de twee andere rechters die tegenstemden.

Rechter over gevolgen

Sotomayor zegt dat presidenten nu mogelijk vrijuit kunnen gaan, zelfs als ze politieke vijanden zouden laten doden of staatsgrepen proberen te plegen. "Zelfs als deze nachtmerriescenario's niet uitkomen, en ik hoop dat dat nooit gebeurt, is de schade al aangericht. De relatie tussen de president en het volk is onherroepelijk verschoven. Bij elk gebruik van officiële macht is de president nu een koning boven de wet."

Meer uit Buitenland

Kunstheup voor Amerikaanse toppolitica Pelosi na val

LUXEMBURG (ANP) - De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi is geopereerd aan haar heup na een val in Luxemburg. Ze is aan de beterende hand na de succesvolle heupvervangende ingreep, meldde haar kantoor in een verklaring. De 84-jarige Democrate was als eerste vrouw voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het parlement (Congres).

5 uur geleden
Oekraïne: Rusland zet inmiddels veel Noord-Koreaanse soldaten in

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Oekraïne zet Rusland inmiddels Noord-Koreaanse soldaten in bij de strijd in de Russische grensregio Koersk, die deels door Oekraïense strijdkrachten is veroverd. Het gaat om een aanzienlijk aantal militairen, aldus de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

7 uur geleden
Bronnen Syrië: Rusland trekt zich terug, maar geeft bases niet op

TARTOUS (ANP/RTR) - Rusland trekt zijn strijdkrachten in Syrië terug van de frontlinies om zich te hergroeperen, maar Moskou wil zijn twee belangrijkste bases in het land niet opgeven na de val van president Bashar al-Assad. Dat hebben Syrische functionarissen laten weten.

8 uur geleden
Arabische landen roepen op tot vreedzame machtsoverdracht Syrië

AKABA (ANP/RTR/AFP) - Acht Arabische landen hebben opgeroepen tot een "vreedzame machtsoverdracht" in Syrië, "waarin alle politieke en maatschappelijke stromingen vertegenwoordigd zijn". Die oproep deden de buitenlandministers uit Jordanië, Irak, Saudi-Arabië, Egypte, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Qatar in een verklaring na een crisisbijeenkomst in Jordanië.

8 uur geleden
Landen in Jordanië bijeen voor crisisoverleg over Syrië

AKABA (ANP/RTR) - Topdiplomaten uit de Verenigde Staten, Turkije, de Europese Unie en verschillende Arabische landen zijn zaterdag in Jordanië bijeengekomen om de situatie in Syrië te bespreken na de val van het regime van Bashar al-Assad.

10 uur geleden
Bronnen: oud-defensieminister Brazilië gearresteerd om couppoging

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - De federale politie van Brazilië heeft Walter Braga Netto, de voormalige minister van Defensie en stafchef voor president Jair Bolsonaro, gearresteerd. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. De politie beschuldigde Braga Netto vorige maand al van een couppoging.

12 uur geleden
Georgisch kiescollege kiest antiwesterse voetballer als president

TBILISI (ANP/RTR) - Het Georgische kiescollege heeft Micheil Kavelasjvili aangewezen als de nieuwe president van het land. Kavelasjvili is een oud-profvoetballer die onder meer voor Manchester City speelde, maar hij staat tegenwoordig vooral bekend als een politicus die zeer kritisch is op de invloed van het Westen op Georgië.

12 uur geleden