Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen definitief besluit Hooggerechtshof over onschendbaarheid Trump

Geen definitief besluit Hooggerechtshof over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het Hooggerechtshof kan een president aanspraak maken op "absolute" presidentiële onschendbaarheid voor handelingen die hij vanuit zijn grondwettelijke taak als president uitvoert, maar niet voor handelingen als privépersoon.

De vraag die nu bij de lagere rechtbank ligt, is in welke rol Trump probeerde de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden. Hij zou volgens de aanklagers als eerste president in de Amerikaanse geschiedenis hebben geprobeerd een vreedzame machtsoverdracht te dwarsbomen. De Republikein hield na de verkiezingswinst van Joe Biden zonder bewijs vol dat er fraude was gepleegd en dat hij de echte winnaar was.

Een lagere rechtbank oordeelde eerder al dat Trump in deze zaak helemaal geen aanspraak kon maken op onschendbaarheid. Die uitspraak is nu vernietigd door het Hooggerechtshof, dat gedomineerd wordt door conservatieve rechters. De zes conservatieve magistraten stemden in met het oordeel, de drie progressieve niet.

Vertraging

Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de rechtszaak verdere vertraging oploopt en het proces niet zal beginnen voor de presidentsverkiezingen in november. Trump probeert dan opnieuw in het Witte Huis te komen en neemt het weer op tegen Biden.

Trump beschouwt de uitspraak als een grote overwinning, maar de progressieve rechters niet. Volgens rechter Sonia Sotomayor heeft het besluit grote gevolgen voor de positie van presidenten. "De beslissing van vandaag om voormalige presidenten strafrechtelijke immuniteit te geven, verandert het instituut van het presidentschap", schrijft ze volgens internationale media in een afwijkende opinie van de uitspraak. Die is ook gesteund door de twee andere rechters die tegenstemden.

Rechter over gevolgen

Sotomayor zegt dat presidenten nu mogelijk vrijuit kunnen gaan, zelfs als ze politieke vijanden zouden laten doden of staatsgrepen proberen te plegen. "Zelfs als deze nachtmerriescenario's niet uitkomen, en ik hoop dat dat nooit gebeurt, is de schade al aangericht. De relatie tussen de president en het volk is onherroepelijk verschoven. Bij elk gebruik van officiële macht is de president nu een koning boven de wet."

Meer uit Buitenland

Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

3 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

4 uur geleden