
Frans-Polynesiërs verwachten excuses Macron voor kernproeven
PAPEETE (ANP/AFP) - Inwoners van Frans-Polynesië hopen en verwachten dat de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan hun eilanden excuses zal aanbieden voor de kernproeven die Frankrijk daar tot 1996 heeft gehouden. Macron is vier dagen op bezoek op de archipel in de Stille Oceaan. Die hoort bij Frankrijk, maar heeft op diverse terreinen zelfbestuur. De president werd op de luchthaven ontvangen met bloemenkransen en dans.
De radioactieve straling waar volgens onderzoeken mogelijk meer dan 100.000 inwoners aan zijn blootgesteld tijdens decennia waarin Frankrijk kernwapens uittestte. In de jaren 60 en 70 gebeurde dat in de atmosfeer, later ondergronds. Op de eilanden werden vervolgens relatief veel mensen getroffen door leukemie, lymfomen en andere vormen van kanker.
"We verwachten excuses van de president", zei Auguste Uebe-Carlson, de voorzitter van een lokale vereniging van slachtoffers van nucleaire tests. "Net zoals hij heeft erkend dat de kolonisatie van Algerije een misdaad was, verwachten wij dat hij zal verklaren dat het misdadig was, een vorm van kolonisatie die verband hield met nucleaire macht hier in de Pacific." Naast excuses worden ook compensatieregelingen verwacht. Tot nog toe hebben slechts 63 inwoners een schadevergoeding gekregen van de Franse overheid, meldde onderzoeksplatform Disclosure eerder.
Los van het leed dat de kernproeven hebben veroorzaakt, zijn belangrijke agendapunten de strategische positie van de eilanden, onder meer ten opzichte van China, en de bestrijding van het coronavirus. Macron riep alle inwoners op zich te laten vaccineren. "Dat ben je beschermd en kun je het virus nauwelijks nog verspreiden", zei hij.
Meer uit Buitenland
WARSCHAU (ANP/RTR) - De boetes die Polen van het EU-hof opgelegd heeft gekregen in afwachting van een definitief vonnis, zijn volgens het Poolse Constitutioneel Tribunaal in strijd met de grondwet van het EU-land. Ditzelfde tribunaal oordeelde in 2021 dat delen van de EU-wetgeving onverenigbaar waren met de Poolse wet.
20 minuten geledenBAMAKO (ANP/AFP/RTR) - De VN-missie MINUSMA in Mali is na tien jaar officieel beëindigd. Op het hoofdkwartier bij het vliegveld Bamako is de VN-vlag gestreken. Op het beëindigen van de missie was aangedrongen door de militaire machthebbers in Mali.
41 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - De Russische kiesraad heeft bevestigd dat de presidentsverkiezingen in maart ook worden gehouden in de vier Oekraïense regio's die Rusland vorig jaar eenzijdig heeft geannexeerd, Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Dat was na de Russische inval van februari 2022 in het buurland.
44 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.
2 uur geleden