
Frans-Polynesiërs verwachten excuses Macron voor kernproeven
PAPEETE (ANP/AFP) - Inwoners van Frans-Polynesië hopen en verwachten dat de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan hun eilanden excuses zal aanbieden voor de kernproeven die Frankrijk daar tot 1996 heeft gehouden. Macron is vier dagen op bezoek op de archipel in de Stille Oceaan. Die hoort bij Frankrijk, maar heeft op diverse terreinen zelfbestuur. De president werd op de luchthaven ontvangen met bloemenkransen en dans.
De radioactieve straling waar volgens onderzoeken mogelijk meer dan 100.000 inwoners aan zijn blootgesteld tijdens decennia waarin Frankrijk kernwapens uittestte. In de jaren 60 en 70 gebeurde dat in de atmosfeer, later ondergronds. Op de eilanden werden vervolgens relatief veel mensen getroffen door leukemie, lymfomen en andere vormen van kanker.
"We verwachten excuses van de president", zei Auguste Uebe-Carlson, de voorzitter van een lokale vereniging van slachtoffers van nucleaire tests. "Net zoals hij heeft erkend dat de kolonisatie van Algerije een misdaad was, verwachten wij dat hij zal verklaren dat het misdadig was, een vorm van kolonisatie die verband hield met nucleaire macht hier in de Pacific." Naast excuses worden ook compensatieregelingen verwacht. Tot nog toe hebben slechts 63 inwoners een schadevergoeding gekregen van de Franse overheid, meldde onderzoeksplatform Disclosure eerder.
Los van het leed dat de kernproeven hebben veroorzaakt, zijn belangrijke agendapunten de strategische positie van de eilanden, onder meer ten opzichte van China, en de bestrijding van het coronavirus. Macron riep alle inwoners op zich te laten vaccineren. "Dat ben je beschermd en kun je het virus nauwelijks nog verspreiden", zei hij.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
37 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
1 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
6 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
12 uur geleden