
Ford schrapt nog eens 4000 banen in Europa
KEULEN (ANP/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford Motor is van plan om tegen eind 2027 nog eens 4000 banen te schrappen in Europa. Dit komt neer op ongeveer 14 procent van de Europese werkgelegenheid bij het concern. De bezuinigingen treffen vooral werknemers in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maakte Ford woensdag bekend. De ingreep is onderdeel van gesprekken met vakbonden en overheden.
Ongeveer 2900 banen zullen in Duitsland verdwijnen, 800 in het Verenigd Koninkrijk en nog eens 300 in andere Europese landen. Ford heeft in Nederland geen grote productiefaciliteiten.
Ook kondigde Ford aan dat de productie van de elektrische modellen Explorer en Capri in de fabriek in Keulen wordt teruggeschroefd. In 2021 kondigde Ford aan zijn Europese activiteiten grondig te hervormen, met de ambitie om tegen het einde van het decennium vrijwel volledig over te schakelen op elektrische modellen. Dat transformatieplan verloopt echter moeizaam. Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan 3800 banen te schrappen.
Duidelijke beleidsagenda
"Wat we in Europa en Duitsland missen, is een onmiskenbare, duidelijke beleidsagenda om e-mobiliteit te bevorderen", zei John Lawler, vicevoorzitter en financieel directeur van Ford, in een verklaring. Hij pleitte voor meer overheidsinvesteringen in laadinfrastructuur, grotere subsidies voor elektrische voertuigen en meer ruimte in de CO2-reductiedoelstellingen, die volgend jaar door de EU en het Verenigd Koninkrijk strenger worden.
Net als andere autoproducenten kampt Ford met zwakke verkoopcijfers in Europa. De terughoudendheid van consumenten om over te stappen op elektrische auto's en het einde van overheidsprikkels in Duitsland vormen een grote uitdaging voor automakers.
11.500 banen
Ford heeft momenteel ongeveer 11.500 banen in Keulen, wat betekent dat ongeveer één op de vier banen daar mogelijk komt te vervallen.
Of ook in Nederland banen verloren gaan, is volgens een woordvoerder van Ford Nederland nog onduidelijk. In ons land staan geen productielocaties van het autoconcern, maar werken ongeveer honderd mensen voor de verkooporganisatie van het merk.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
20 uur geleden