
EU-sancties voor ministers en gardekopstuk om smoren protest Iran
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog eens 32 Iraniërs strafmaatregelen opgelegd voor hun aandeel in het neerslaan van de protesten tegen het ultraconservatieve regime. Onder hen zijn twee ministers en de nummer twee van de Iraanse Revolutionaire Garde. De garde als geheel lijkt voorlopig niet op de Europese terrorismelijst te kunnen worden gezet.
De EU straft ook een stichting die de Iraanse politie en andere ordediensten van inkomsten voorziet en een onderzoeksinstituut dat drones en andere apparaten maakt die tegen demonstranten worden ingezet. Eventueel in de EU ondergebracht vermogen van deze instellingen en van de 32 gestrafte personen wordt bevroren. Europese burgers en bedrijven mogen ook geen zaken meer met hen doen. De functionarissen mogen ook niet langer de EU in.
Met de aanvulling van maandag telt de sanctielijst 196 personen en 33 organisaties en bedrijven. Nieuw zijn de ministers van Onderwijs en Cultuur, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het opsluiten van actievoerende studenten in heropvoedingsgestichten en het intimideren van protesterende kunstenaars en journalisten. Verder worden parlementariërs, rechters en gevangenisdirecteuren gestraft. Ook de tweede man en de woordvoerder van de Iraanse Republikeinse Garde krijgen sancties opgelegd.
Terrorismelijst
Het zit er voorlopig niet in dat de steunpilaar van het streng-islamitische regime zelf op de terrorismelijst van de EU belandt, zoals onder meer Nederland bepleit. Daarvoor is een veroordeling door een rechter in een EU-land toch echt nodig, stellen juristen. Dat wat de Verenigde Staten hebben aangevoerd toen zij de garde als een terroristische organisatie aanmerkten, is bijvoorbeeld niet voldoende.
De protesten, die in september uitbraken na de dood van een jonge vrouw in handen van de zedenpolitie, werden met bruut geweld de kop ingedrukt. Ze lijken dood te bloeden.
Meer uit Buitenland
DEN HAAG (ANP) - Oekraïne en Rusland gaan woensdag weer krijgsgevangenen uitruilen, zei de Oekraïense minister Roestem Oemjerov van Defensie tijdens de NAVO-top in Den Haag. De afgelopen weken hebben beide landen al honderden gevangenen, gewonden en jonge militairen uitgewisseld.
1 minuut geledenDAMASCUS (ANP/AFP) - De aanslag op een kerk in de Syrische hoofdstad Damascus is opgeëist door een relatief onbekende extremistische groepering. Het gaat om het soennitische Saraya Ansar al-Sunna.
1 minuut geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump wilde bij vertrek naar de NAVO-top in Den Haag niet zeggen of hij zich zal houden aan het belangrijke artikel 5 van de alliantie. Dat bepaalt dat een aanval op een lidstaat geldt als een aanval op allen, maar volgens Trump is het artikel op verschillende manieren te interpreteren.
14 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil geen verandering van regime in Iran. Dat zei Trump tegen verslaggevers aan boord van Air Force One, onderweg naar de NAVO-top in Den Haag.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte zegt een goed gesprek te hebben gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Rutte vertelde hem dat de steun van de NAVO-landen in 2025 hoger zal zijn dan een jaar eerder.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet direct een einde komen aan Europese onderdelen in Russische wapens, zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Dit moét stoppen, dat is cruciaal." Hij deed zijn hartenkreet tegenover NAVO-baas Mark Rutte, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en honderden industrieleiders uit alle NAVO-lidstaten.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De NAVO-lidstaten moeten de "productieoorlog" van Rusland gaan winnen, vindt secretaris-generaal Mark Rutte. Hij vindt het "ondenkbaar" dat Rusland meer oorlogsmateriaal produceert en zich beter bewapent, terwijl de Russische economie 25 keer kleiner is dan die van alle NAVO-landen bij elkaar. Daarom moeten de lidstaten veel meer samen gaan produceren en innoveren, vindt hij.
1 uur geleden