Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-sancties voor ministers en gardekopstuk om smoren protest Iran

EU-sancties voor ministers en gardekopstuk om smoren protest Iran

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog eens 32 Iraniërs strafmaatregelen opgelegd voor hun aandeel in het neerslaan van de protesten tegen het ultraconservatieve regime. Onder hen zijn twee ministers en de nummer twee van de Iraanse Revolutionaire Garde. De garde als geheel lijkt voorlopig niet op de Europese terrorismelijst te kunnen worden gezet.

De EU straft ook een stichting die de Iraanse politie en andere ordediensten van inkomsten voorziet en een onderzoeksinstituut dat drones en andere apparaten maakt die tegen demonstranten worden ingezet. Eventueel in de EU ondergebracht vermogen van deze instellingen en van de 32 gestrafte personen wordt bevroren. Europese burgers en bedrijven mogen ook geen zaken meer met hen doen. De functionarissen mogen ook niet langer de EU in.

Met de aanvulling van maandag telt de sanctielijst 196 personen en 33 organisaties en bedrijven. Nieuw zijn de ministers van Onderwijs en Cultuur, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het opsluiten van actievoerende studenten in heropvoedingsgestichten en het intimideren van protesterende kunstenaars en journalisten. Verder worden parlementariërs, rechters en gevangenisdirecteuren gestraft. Ook de tweede man en de woordvoerder van de Iraanse Republikeinse Garde krijgen sancties opgelegd.

Terrorismelijst

Het zit er voorlopig niet in dat de steunpilaar van het streng-islamitische regime zelf op de terrorismelijst van de EU belandt, zoals onder meer Nederland bepleit. Daarvoor is een veroordeling door een rechter in een EU-land toch echt nodig, stellen juristen. Dat wat de Verenigde Staten hebben aangevoerd toen zij de garde als een terroristische organisatie aanmerkten, is bijvoorbeeld niet voldoende.

De protesten, die in september uitbraken na de dood van een jonge vrouw in handen van de zedenpolitie, werden met bruut geweld de kop ingedrukt. Ze lijken dood te bloeden.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden