Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

Zonder goede handhaving van de regels, vreest ombudsman Emily O'Reilly, dreigt het Europees Parlement zijn geloofwaardigheid bij het grote publiek snel te verliezen. Ze dringt er in een rapport op aan dat het Europees Parlement niet alleen regels invoert die belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en omkoping moeten tegengaan, maar ook dat er goede controle- en bestraffingsmechanismen komen voor deze afspraken. Dit is volgens de ombudsman extra dringend omdat er in juni volgend jaar verkiezingen zijn voor het Europees Parlement.

Tijdens de zogenoemde Qatargate-affaire vorig jaar kwam aan het licht dat de toenmalige ondervoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, parlementsmedewerker Francesco Giorgi en een aantal anderen contant geld en gunsten hadden aangenomen van Qatar, Marokko en Mauretanië. De vader van Kaili werd onderschept toen hij probeerde te vluchten met een koffer met duizenden euro's cash. Het vermoeden is dat deze niet-EU-landen via een netwerk van handlangers binnen het Europarlement hun invloed op de politieke besluitvorming wilden kopen. De rechtszaak in België rond deze beschuldigingen loopt nog.

Ombudsman O'Reilly vindt het positief dat volgens nieuwe ethische regels de Europarlementariërs moeten melden dat ze afspraken hebben met lobbygroepen of met diplomaten of politici van niet-EU-landen. Ook een overgangsperiode voor afgezwaaide Europarlementariërs van zes maanden voordat zij in dienst mogen bij een lobbyclub of met hun politieke voorkennis bijvoorbeeld buitenlandse mogendheden gaan dienen, is volgens de ombudsman een goede zaak. Anders dreigt snel belangenverstrengeling, of zelfs dat Europarlementariërs tijdens hun werk al inhoudelijk gaan voorsorteren op toekomstig ander werk.

Meer uit Buitenland

Israëlische demonstranten weten met geweld Gaza in te trekken

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëlische demonstranten zijn donderdag door een militair checkpoint bij de noordelijke grensovergang met Gaza gebroken en een paar honderd meter het Palestijnse gebied ingegaan. Het Israëlische leger heeft dat bevestigd. Het gaat volgens mediaberichten waarschijnlijk om radicale Israëlische kolonisten.

57 minuten geleden
VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

3 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

3 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

4 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

4 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

6 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

6 uur geleden