
EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate
BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.
Zonder goede handhaving van de regels, vreest ombudsman Emily O'Reilly, dreigt het Europees Parlement zijn geloofwaardigheid bij het grote publiek snel te verliezen. Ze dringt er in een rapport op aan dat het Europees Parlement niet alleen regels invoert die belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en omkoping moeten tegengaan, maar ook dat er goede controle- en bestraffingsmechanismen komen voor deze afspraken. Dit is volgens de ombudsman extra dringend omdat er in juni volgend jaar verkiezingen zijn voor het Europees Parlement.
Tijdens de zogenoemde Qatargate-affaire vorig jaar kwam aan het licht dat de toenmalige ondervoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, parlementsmedewerker Francesco Giorgi en een aantal anderen contant geld en gunsten hadden aangenomen van Qatar, Marokko en Mauretanië. De vader van Kaili werd onderschept toen hij probeerde te vluchten met een koffer met duizenden euro's cash. Het vermoeden is dat deze niet-EU-landen via een netwerk van handlangers binnen het Europarlement hun invloed op de politieke besluitvorming wilden kopen. De rechtszaak in België rond deze beschuldigingen loopt nog.
Ombudsman O'Reilly vindt het positief dat volgens nieuwe ethische regels de Europarlementariërs moeten melden dat ze afspraken hebben met lobbygroepen of met diplomaten of politici van niet-EU-landen. Ook een overgangsperiode voor afgezwaaide Europarlementariërs van zes maanden voordat zij in dienst mogen bij een lobbyclub of met hun politieke voorkennis bijvoorbeeld buitenlandse mogendheden gaan dienen, is volgens de ombudsman een goede zaak. Anders dreigt snel belangenverstrengeling, of zelfs dat Europarlementariërs tijdens hun werk al inhoudelijk gaan voorsorteren op toekomstig ander werk.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - De uitvaart van paus Franciscus vindt zaterdag om 10.00 uur plaats bij de Sint-Pietersbasiliek, meldt het Vaticaan. De Argentijnse paus overleed maandag op 88-jarige leeftijd.
1 uur geledenROME (ANP) - Het lichaam van de overleden paus wordt woensdag om 09.00 uur overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek. Daar kunnen gelovigen afscheid nemen van Franciscus, die maandag op 88-jarige leeftijd overleed.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/RTR) - China heeft condoleances uitgesproken na de dood van paus Franciscus. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er de afgelopen jaren sprake was van "constructief contact" met de Heilige Stoel.
1 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - Het Vaticaan heeft een foto van de overleden paus Franciscus gepubliceerd. Hij ligt in een open kist met een rood gewaad aan en een mijter op en met in de handen een rozenkrans.
2 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal de uitvaart van paus Franciscus bijwonen. Dat meldt een ingewijde aan persbureau AFP. "Het kantoor van de president wacht op de datum van de uitvaart van de paus en bereidt het bezoek van de president aan Rome voor om afscheid te nemen van de kerkvader."
2 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA) - Kardinalen zijn bijeengekomen om de uitvaart van paus Franciscus te regelen. De 88-jarige Argentijn overleed maandag. De begrafenis van de paus is doorgaans vier tot zes dagen na zijn overlijden.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron zegt naar de uitvaart van paus Franciscus te gaan. Het overleden hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk wordt waarschijnlijk later deze week begraven.
2 uur geleden