Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof: Hongarije mag helpers asielzoekers niet vervolgen

EU-hof: Hongarije mag helpers asielzoekers niet vervolgen

LUXEMBURG (ANP) - Hongarije mag personen of organisaties die vluchtelingen en migranten bijstaan met het indienen van een asielaanvraag niet vervolgen, stelt het Europees Hof van Justitie. Het EU-land heeft het helpen van asielzoekers in 2018 met een nieuwe wet strafbaar gemaakt, maar de hoogste Europese rechter oordeelt dat die maatregel Europese asielwetgeving schendt en eist dat de zogenoemde anti-Soroswet wordt ingetrokken.

De wet staat bekend als anti-Soroswet naar de Amerikaans-Hongaarse zakenman en activist George Soros. De Hongaarse premier Viktor Orbán ziet in Soros een politieke intrigant die veel migranten naar Europa zou willen halen. Sinds in 2015 het aantal asielaanvragen enorm steeg doet de Hongaarse regering er alles aan om asielzoekers te weren en is de asielwetgeving verschillende malen aangepast.

In de anti-Soroswet staat onder meer dat een verzoek om internationale bescherming niet-ontvankelijk kan worden verklaard als de asielzoeker Hongarije is binnengekomen via een 'veilig' land, waar hij niet aan vervolging is blootgesteld of waar een toereikend beschermingsniveau wordt gewaarborgd, zoals buurland Servië. Hulporganisaties of activisten die deze mensen helpen met hun asielaanvraag in Hongarije zijn strafbaar als van tevoren al "boven elke redelijke twijfel" duidelijk was dat die aanvraag niet kon slagen.

Reactie

Volgens het hof hoeven hulporganisaties niet al vooraf te beoordelen wie er recht heeft om te mogen blijven. Dat is nu juist de taak van de instanties, en niet startpunt maar uitkomst van de procedure. De Europese Commissie had de zaak voor de rechter gebracht. Het land is al meermaals door de commissie en de Europese rechter op de vingers getikt over het asielbeleid.

In een reactie zegt de Hongaarse regering dat ze de uitspraak van het hof erkent. Maar ook dat Boedapest het recht voorbehoudt om stappen te nemen tegen activiteiten van buitenlandse en met buitenlands geld gefinancierde niet-gouvernementele organisaties waarvan de overheid meent dat ze uit zijn "op het bevorderen van migratie".

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

3 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

5 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

7 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

8 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

14 uur geleden
Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

17 uur geleden