
EU-hof: Hongarije mag helpers asielzoekers niet vervolgen
LUXEMBURG (ANP) - Hongarije mag personen of organisaties die vluchtelingen en migranten bijstaan met het indienen van een asielaanvraag niet vervolgen, stelt het Europees Hof van Justitie. Het EU-land heeft het helpen van asielzoekers in 2018 met een nieuwe wet strafbaar gemaakt, maar de hoogste Europese rechter oordeelt dat die maatregel Europese asielwetgeving schendt en eist dat de zogenoemde anti-Soroswet wordt ingetrokken.
De wet staat bekend als anti-Soroswet naar de Amerikaans-Hongaarse zakenman en activist George Soros. De Hongaarse premier Viktor Orbán ziet in Soros een politieke intrigant die veel migranten naar Europa zou willen halen. Sinds in 2015 het aantal asielaanvragen enorm steeg doet de Hongaarse regering er alles aan om asielzoekers te weren en is de asielwetgeving verschillende malen aangepast.
In de anti-Soroswet staat onder meer dat een verzoek om internationale bescherming niet-ontvankelijk kan worden verklaard als de asielzoeker Hongarije is binnengekomen via een 'veilig' land, waar hij niet aan vervolging is blootgesteld of waar een toereikend beschermingsniveau wordt gewaarborgd, zoals buurland Servië. Hulporganisaties of activisten die deze mensen helpen met hun asielaanvraag in Hongarije zijn strafbaar als van tevoren al "boven elke redelijke twijfel" duidelijk was dat die aanvraag niet kon slagen.
Reactie
Volgens het hof hoeven hulporganisaties niet al vooraf te beoordelen wie er recht heeft om te mogen blijven. Dat is nu juist de taak van de instanties, en niet startpunt maar uitkomst van de procedure. De Europese Commissie had de zaak voor de rechter gebracht. Het land is al meermaals door de commissie en de Europese rechter op de vingers getikt over het asielbeleid.
In een reactie zegt de Hongaarse regering dat ze de uitspraak van het hof erkent. Maar ook dat Boedapest het recht voorbehoudt om stappen te nemen tegen activiteiten van buitenlandse en met buitenlands geld gefinancierde niet-gouvernementele organisaties waarvan de overheid meent dat ze uit zijn "op het bevorderen van migratie".
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.
4 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - In een poging de verzuurde relatie van de EU met Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst een actieplan gepresenteerd om toenadering te vinden. Het plan ziet lichtpunten op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en samenwerking rond klimaat waar mogelijk.
6 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat buitenlanders voortaan een "loyaliteitsverklaring" moeten ondertekenen. Ze zouden dan geen kritiek mogen uiten op overheidsbeleid en de Russische krijgsgeschiedenis en geen "propaganda over niet-traditionele seksuele relaties" mogen verspreiden. Staatspersbureau TASS meldt dat het wetsvoorstel klaar is.
33 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.
2 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.
3 uur geleden