Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erasmus MC: nog veel klachten bij Q-koortspatiënten

Erasmus MC: nog veel klachten bij Q-koortspatiënten

ROTTERDAM (ANP) - Jaren na de uitbraak van de Q-koortsepidemie (2007-2010) kampen nog veel Q-koortspatiënten met lichamelijke klachten en andere problemen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Erasmus MC onder bijna 450 patiënten die het Q-koortsvermoeidheidsyndroom (QVS) hebben. Daarbij gaat het net als bij langdurige Covid om een klachtenpatroon na een infectie met een dierlijke bacterie of virus (zoönose).

Uit het onderzoek komt naar voren dat QVS-patiënten meer dan tien jaar na de besmetting uiteenlopende lichamelijke klachten hebben. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke uitputting. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van hun leven, melden de onderzoekers. Zo moest 46 procent volledig stoppen met werken en is 33 procent minder gaan werken.

Ook hebben de patiënten door de vermoeidheid weinig energie meer voor het gezin, vrienden en hobby’s. Bovendien verwacht slechts 17 procent dat de QVS-klachten in de toekomst minder worden.

Weinig begrip

Verder ervaren de patiënten in de samenleving weinig begrip voor hun situatie. Slechts 44 procent durft om hulp te vragen en 53 procent vindt dat niet duidelijk is bij wie ze terechtkunnen voor hulp.

Erasmus MC heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Q-support, een instantie die is gespecialiseerd in de nazorg voor patiënten met Q-koorts. Q-support werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette geiten en schapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit.

Meer uit Gezond

Aantal coronagevallen naar laagste niveau in twee maanden

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

7 uur geleden
Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

2 dagen geleden
Duizend patiënten uit Oekraïne naar ziekenhuizen in EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sinds begin maart duizend chronisch zieke patiënten en oorlogsgewonden uit Oekraïne overgebracht naar gespecialiseerde ziekenhuizen in achttien EU-landen. Door de aanhoudende Russische agressie in het land kunnen lokale ziekenhuizen de vraag naar hulp en zorg in toenemende mate niet aan. Ook Nederland heeft gewonde of zieke Oekraïense patiënten overgenomen, meldt de Europese Commissie, die de transfers coördineert en financieel ondersteunt.

3 dagen geleden
Aidsfonds: wereldwijd meer hiv als gevolg van discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-infecties onder kwetsbare groepen (homomannen, trans personen, sekswerkers, drugsgebruikers en hun partners) is wereldwijd toegenomen. Dat meldt het Aidsfonds op basis van recente cijfers van de VN-organisatie UNAIDS. Het komt volgens de organisatie door discriminerende wetten in verschillende landen.

3 dagen geleden
Bijna 2000 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 1976 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Ongeveer de helft daarvan, 987 mensen, is gevaccineerd door de GGD in Amsterdam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt niet hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus de opkomst is niet bekend.

4 dagen geleden
Gemiddeld aantal coronagevallen daalt drie weken op rij

BILTHOVEN (ANP) - De lijn van de corona-epidemie in Nederland blijft dalen. Het gemiddelde aantal positieve tests daalt nu drie weken onafgebroken en staat op het laagste niveau sinds 17 juni.

5 dagen geleden
GGD'en nog volop aan het testen voor coronaprikcampagne herfst

UTRECHT (ANP) - De GGD'en zijn deze zomer nog volop aan het testen met manieren waarop het vaccineren tegen corona komende herfst zo efficiënt mogelijk kan, zo vertelt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Vanaf half september moeten 700.000 mensen per week een herhaalprik kunnen krijgen. De 25 GGD'en bekijken zelf wat de beste manieren zijn om zo efficiënt mogelijk te prikken.

5 dagen geleden