Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erasmus MC: nog veel klachten bij Q-koortspatiënten

Erasmus MC: nog veel klachten bij Q-koortspatiënten

ROTTERDAM (ANP) - Jaren na de uitbraak van de Q-koortsepidemie (2007-2010) kampen nog veel Q-koortspatiënten met lichamelijke klachten en andere problemen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Erasmus MC onder bijna 450 patiënten die het Q-koortsvermoeidheidsyndroom (QVS) hebben. Daarbij gaat het net als bij langdurige Covid om een klachtenpatroon na een infectie met een dierlijke bacterie of virus (zoönose).

Uit het onderzoek komt naar voren dat QVS-patiënten meer dan tien jaar na de besmetting uiteenlopende lichamelijke klachten hebben. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke uitputting. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van hun leven, melden de onderzoekers. Zo moest 46 procent volledig stoppen met werken en is 33 procent minder gaan werken.

Ook hebben de patiënten door de vermoeidheid weinig energie meer voor het gezin, vrienden en hobby’s. Bovendien verwacht slechts 17 procent dat de QVS-klachten in de toekomst minder worden.

Weinig begrip

Verder ervaren de patiënten in de samenleving weinig begrip voor hun situatie. Slechts 44 procent durft om hulp te vragen en 53 procent vindt dat niet duidelijk is bij wie ze terechtkunnen voor hulp.

Erasmus MC heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Q-support, een instantie die is gespecialiseerd in de nazorg voor patiënten met Q-koorts. Q-support werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette geiten en schapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit.

Meer uit Gezond

Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

18 uur geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

18 uur geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

21 uur geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

22 uur geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

1 dag geleden
Grote meerderheid voor medicijn tegen obesitas in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.

3 dagen geleden
RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in deel van het land

BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.

3 dagen geleden