
Eerste commerciële landing op de maan lijkt mislukt
TOKIO (ANP) - Het is waarschijnlijk niet gelukt om een Japanse lander veilig en wel op het oppervlak van de maan te zetten. Het apparaat stuurde geen signaal naar de aarde dat hij was aangekomen, terwijl dat wel had moeten gebeuren. Het is niet duidelijk wat er precies is misgegaan. De vluchtleiding onderzoekt de situatie, maar gaat ervan uit dat de lander verloren is gegaan.
Het moest de eerste commerciële landing op de maan worden. Een vlucht naar de maan kent veel risico's, er zijn veel manieren waarop zo'n missie kan mislukken.
Het bedrijf achter de missie, ispace, wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. De tweede missie staat gepland voor volgend jaar en de derde missie voor 2025.
Lange omweg
De lander draaide sinds vorige maand in een baan rond de maan, op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd gingen de motoren aan, waardoor de sonde remde en naar beneden zakte. Ongeveer een uur later zou hij zachtjes landen in de krater Atlas op de maan. Dat ging volledig geautomatiseerd.
Met de lander ging ook een onbemande verkenner uit de Verenigde Arabische Emiraten mee. Het karretje Rashid zou ongeveer twee weken lang moeten rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. De lander en de verkenner waren in december gelanceerd. Ze vlogen via een lange omweg naar de maan. Daardoor duurde de vlucht maanden, en niet een paar dagen.
Mensen op de maan
Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Ook ispace is daarbij betrokken.
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP/AFP) - Israëlische luchtaanvallen op een school in Gaza die ontheemden herbergt, hebben 31 mensen het leven gekost, meldt de burgerbeschermingsdienst van Gaza. Tientallen anderen raakten gewond. Het schoolgebouw staat in het vluchtelingenkamp Bureij, in het hart van de Gazastrook.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Columbia University gaat bijna 180 medewerkers ontslaan, zo meldt de Amerikaanse universiteit. De regering van president Donald Trump schrapte in maart 400 miljoen dollar aan federale financiering voor de in New York gevestigde universiteit. Die zou volgens de regering niet ver genoeg zijn gegaan om pro-Palestijns activisme op de campus aan te pakken.
5 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase leger meldt dat in de nacht van dinsdag op woensdag drie burgers zijn gedood door artillerievuur van het Pakistaanse leger.
5 uur geledenISLAMABAD (ANP/DPA) - Bij de recente aanvallen van India op doelen in Pakistan zijn acht mensen omgekomen en 33 anderen gewond geraakt. Dat meldt het Pakistaanse leger.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Canadese premier Mark Carney heeft de Amerikaanse president Donald Trump gevraagd om te stoppen met het verwijzen naar Canada als 51e staat van de Verenigde Staten. De twee ontmoetten elkaar dinsdag in het Witte Huis na de verkiezingswinst van Carney van een week geleden.
9 uur geledenISLAMABAD (ANP/RTR) - India heeft bevestigd dat er meerdere raketaanvallen zijn uitgevoerd op buurland Pakistan. De Indiase regering laat weten dat onder de naam Operatie Sindoor er negen plekken in Pakistan zijn aangevallen. Volgens India waren geen militaire faciliteiten doelwit.
10 uur geledenISLAMABAD (ANP/RTR) - Pakistan is op drie plekken met raketten aangevallen. Een woordvoerder van de Pakistaanse krijgsmacht zegt dat India achter de raketaanvallen zit.
10 uur geleden