
Eerste commerciële lander moet veilig op maan worden gezet
TOKIO (ANP) - Een Japans bedrijf gaat dinsdag proberen om een lander heel voorzichtig en gecontroleerd op het oppervlak van de maan te zetten. Dat is slechts een paar landen ooit gelukt, maar nog nooit slaagde een commerciële organisatie daarin.
De lander draait sinds vorige maand in een baan rond de maan, op ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd moet de landing beginnen. De sonde remt dan af, waardoor hij langzaam naar beneden zakt. Ongeveer een uur later moet hij veilig en wel op het oppervlak aankomen.
Het bedrijf achter de missie, ispace, wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen.
Met de lander gaat een onbemande verkenner uit de Verenigde Arabische Emiraten mee. Het karretje Rashid moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog.
De lander en de verkenner waren in december gelanceerd. Om brandstof te besparen gingen ze via een grote omweg naar de maan. De zwaartekracht van de aarde en de zon duwden het vaartuig naar zijn bestemming. Het kwam onderweg tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Door de lange route duurde de vlucht maanden, en niet hooguit een paar dagen.
Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Het is de bedoeling dat de mensheid deze keer ook op de maan blijft, en op den duur doorreist naar Mars.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
6 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
18 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Na een Houthi-aanval op vrachtschip Eternity C zijn nog eens vier opvarenden uit zee gehaald. Dat betekent dat nu in totaal tien mensen zijn gered, meldt EU-missie Aspides. Het lijkt erop dat de aanvallers ook een aantal opvarenden vasthouden.
1 uur geledenRAFAH (ANP/AFP) - Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen bij nachtelijke Israëlische bombardementen op de Gazastrook, meldt de burgerbescherming in het gebied. Onder de slachtoffers zouden acht kinderen zijn.
2 uur geledenNAIROBI (ANP) - Nu wereldwijd gletsjers wegsmelten en permafrost begint te ontdooien, komen ook tal van bacteriën, virussen en schimmels uit hun 'winterslaap' van duizenden jaren. Wetenschappers tonen zich bezorgd over de risico's die het openen van deze "bevroren doos van Pandora" met zich meebrengt. Ze doen dat in een woensdag verschenen rapport van het VN-milieuprogramma (UNEP) over kwesties die dringend "meer aandacht van beleidsmakers nodig hebben".
5 uur geleden